Вибір Р16 дисків для різних умов експлуатації

21 СІЧНЯ 2024 15:01

Диски R16 — це диски з діаметром 16 дюймів, які підходять для багатьох автомобілів різних марок і моделей. На запчастини RIA.com вони можуть бути виготовлені з різних матеріалів: сталь, легкий сплав або алюміній. Їх можна використовувати з літніми, зимовими та всесезонними шинами. 

Колісні диски: як вибрати підходящі?

Перш ніж купити запчастини у вигляді колісних дисків, автовласник повинен розібратися, які диски пропонують сучасні виробники, чим різні моделі відрізняються один від одного, за якими ознаками можна визначити якість виробів, які параметри важливо враховувати при виборі дисків. 

Немаловажним є і зовнішній вигляд автомобільних дисків — вироби зі стильним дизайном обов'язково виділять автомобіль із загального потоку транспорту.

Основні характеристики колісних дисків:

  • Міцність. Під час їзди поганими дорогами автомобільні диски зазнають значних навантажень, і щоб уникнути пошкоджень, вироби повинні мати високу міцність. Цей показник залежить від способу виготовлення колісних дисків. Наприклад, литі вироби при сильних навантаженнях можуть покритися мікротріщинами й навіть зруйнуватися. Сталеві та ковані диски міцні й пластичні — від ударів вони деформуються, але не руйнуються.

  • Маса. Вага дисків безпосередньо впливає на масу автомобіля. Легки диски пом'якшують хід машини, покращують її керованість і динамічні характеристики. Вибираючи диски, враховуйте, що ковані вироби приблизно на 20% легші за литі та на 30–50% легші за сталеві диски.

Види автомобільних дисків

За способом виготовлення можна купити диски Р16 наступних видів:  

  1. Литі. Виготовляються методом лиття та поділяються на алюмінієві, магнієві й титанові. До основних переваг лиття можна віднести легку вагу та стильний дизайн. До мінусів — відносно низька міцність, яка обумовлена структурою відлитого металу. Для підвищення характеристик міцності, лиття виконується під тиском — це видаляє порожнини всередині металу і мінімізує можливість появи мікротріщин. Серед мінусів виробів із магнієвого сплаву можна виділити низьку корозійну стійкість, але фарбування литих дисків порошковою фарбою дозволяє усунути цей недолік.

  2. Ковані. Виробляються методом кування, що дозволяє витягнути зерна металу в потрібному напрямку. Це підвищує міцність і пластичність кованих дисків — при сильному ударі вони не тріскаються, а лише деформуються. Алюмінієві ковані диски Р16 практично не схильні до корозії, тому можуть експлуатуватися без лакофарбового покриття. Підвищити термін служби виробів із магнієвого сплаву дозволяє порошкове фарбування автомобільних дисків. Мінусом кованих дисків є висока ціна.

  3. Стальні штамповані. Конструкція таких дисків являє собою тарілку та обід, виготовлених з листової сталі методом штампування та з'єднані між собою за допомогою точкового зварювання. Корозійна стійкість досягається шляхом фарбування сталевих дисків спеціальним порошковим покриттям або емаллю. Серед головних переваг таких виробів можна виділити низьку вартість і високу пластичність — під час удару диски не руйнуються, а тільки мнуться. Крім того, сталеві диски мають високу ремонтопридатність — деформацію можна виправити у будь-якому автосервісі. До мінусів штампованих дисків відноситься велика вага, а також не надто пристойний зовнішній вигляд, тому часто закривають відповідними ковпаками.

  4. Збірні. Такі вироби збираються з кількох частин за допомогою кріпильних болтів. Як правило, складові виготовляються різними методами — наприклад, кований обід і лита тарілка. Це дозволяє зменшити масу диска та збільшити його ремонтопридатність. У збірних дисків порівняно з іншими видами практично немає недоліків, крім високої вартості.

Як збільшити термін служби дисків

Дотримання простих правил встановлення та експлуатації значно підвищує термін служби колісних дисків:

  1. Диски необхідно надійно закріпити — це зведе до мінімуму пошкодження від навантажень та ударів.

  2. Треба акуратно їздити — часті наїзди на нерівності призводять до вібрації дисків та биття рульового колеса.

  3. Регулярно відвідуйте автосервіс — своєчасно відремонтовані б/у диски Р16 дозволять правильно збалансувати колеса, забезпечуючи комфорт і безпеку під час їзди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.01.2024 15:01