Фото: Pixabay

Вибори у Словаччині: хто перемагає та яке це значення має для України

У Словаччині у суботу, 30 вересня, завершилися парламентські вибори, і вже з'явилися перші результати екзит-полів. Згідно з ними, лідирує проєвропейська партія "Прогресивна Словаччина" Міхала Шимечка.

Про це повідомляє "РБК-Україна".

За результатами екзит-полу TV Markiza, проведеного агентством Focus, партії набрали таку кількість голосів:

  • "Прогресивна Словаччина" (соціал-лібералізм) — 23,5%;

  • SMER-SD (ліві популісти) — 21,9%;

  • Hlas (соціал-демократи) — 12,2%;

  • "Звичайні люди" (OĽaNO, блок консерваторів та правих християн) — 8%;

  • "Свобода та солідарність" (SaS, ліберали) — 6,4%;

  • "Республіка" (ультраправі націоналісти) — 6%;

  • "Християнсько-демократичний рух" (KDH) — 5,3%;

Прохідний бар'єр становить 5%. За даними екзитполу Focus, "Прогресивна Словаччина" має два варіанти для формування коаліції. Перший — разом із партіями Hlas, SaS та KDH. У такому разі коаліція отримає 85 місць — більшість у парламенті на 150 місць.

Другий — з тими самими SaS і KDH, але плюс "Звичайні люди" (OĽaNO). Тоді коаліція отримає вузьку більшість у 77 місць.

Проросійська партія SMER-SD Роберта Фіцо, найімовірніше, не зможе заручитися більшістю навіть у союзі з Hlas та правою "Республікою".

Значення виборів у Словаччині для України

У більшості опитувань напередодні виборів лідирувала партія SMER-SD Роберта Фіцо, який очолював уряд у 2006-2010-х та 2012-2018 роках. Українську сторону це непокоїло, адже у роки прем'єрства він займав проросійську позицію, закликаючи до скасування санкцій проти країни-агресорки. Нині його погляди є більш радикальними: зокрема, на одному із мітингів він заявив, що війна розпочалася у 2014 році, нібито коли "українські нацисти та фашисти почали вбивати російських громадян" на Донбасі.

Фіцо обіцяв у разі перемоги повністю урізати військову підтримку Україні. Водночас Словаччина є добрим військовим партнером Києва — Братислава передала ЗСУ 13 винищувачів МіГ-29.

За даними "РБК-Україна", найнебезпечнішим сценарієм для України стала б коаліція SMER із праворадикальними "Республікою" та Словацькою національною партією (СНП). Інший варіант — з партією HLAS колишнього прем'єра Петера Пеллегріні — м'якший, оскільки той виступає за продовження допомоги Україні та санкцій проти Росії.

Найкращим варіантом для Києва є формування коаліції навколо проєвропейської партії "Прогресивна Словаччина" на чолі з Михалом Шимечкою. Якщо вона прийде до влади, то це означає, що Україна матиме подальшу підтримку від Братислави.

Нагадаємо, що Захід стурбований позицією Фіцо у разі його перемоги на виборах у Словаччині. Зокрема, він закликав уряд Словаччини припинити постачання зброї Києву та сказав, що якби він став прем’єр-міністром, Словаччина "не надсилатиме ще одну партію боєприпасів". Він також виступає проти вступу України в НАТО. Політолог і президент Інституту суспільних зв’язків Григорій Месежников вважає, що Фіцо намагається презентувати своє ставлення до Росії як "мирну" ініціативу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.10.2023 02:47