Фото: mind.ua

Вибудували лазівки у санкціях: Туреччина допомагає Росії торгувати нафтою, — Politico

Турецька влада допомагає Російській Федерації продавати нафту. Анкара та Москва використовують лазівки у санкціях для заробітку мільярдів.

Про це повідомляє Politico.

За даними видання, у травні 2023 року на півдні Туреччини, всього за 60 кілометрів від сирійського кордону, танкер завдовжки два футбольні поля під'їхав до термінала Торос-Джейхан, готовий забрати паливо.

Навантажене 150 тисячами барелями газойлю (паливо, практично таке саме, як дизельне), судно потім вирушило у триденну подорож до нафтопереробного заводу Motor Oil Hellas на півдні Греції. Паливо нібито було турецьким; Афіни наполягають, що не приймають вантажі з російським маркуванням відповідно до заборони Євросоюзу. Але нові дослідження та звіти показують, що, швидше за все, це була лише російська нафта, прихована новим маркуванням.

Це частина значно ширшої тенденції, згідно з дослідженнями аналітичних центрів Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) та Центру вивчення демократії (CSD), а також незалежного звіту Politico. Російська нафта, схоже, масово надходить до Євросоюзу через Туреччину.

І все це є законним. Ця схема можлива завдяки обхідному шляху санкцій Брюсселя, який дозволяє ввозити до ЄС "змішане" паливо, якщо воно позначене як неросійське. Це прибуткова лазівка: дослідження показують, що вона принесла Москві до 3 мільярдів євро лише із трьох портів за 12 місяців після того, як ЄС заборонив російське паливо у лютому 2023 року.

"Туреччина стала стратегічною зупинкою для російських паливних продуктів, перенаправлених до ЄС, що приносить сотні мільйонів податкових надходжень до військового бюджету Кремля", — сказав Мартін Володіміров, старший аналітик з енергетики CSD.

Обхідний шлях ілюструє творчі способи, за допомогою яких Росія обходить санкції ЄС, щоб захистити свою торгівлю викопним паливом, яка становить майже половину бюджету Кремля та забезпечує життєво важливе рятувальне коло для його військової кампанії. Минулого року видання повідомило, що Москва виграла ще 1 мільярд євро шляхом окремої лазівки в санкціях ЄС щодо Болгарії, тоді як підписаний G7 захід з обмеження торгівлі нафтою Москви до 60 доларів за барель значною мірою провалився.

Це різке зростання торгівлі відбувається на тлі погіршення відносин між ЄС та Туреччиною через російські ініціативи — навіть попри те, що країна робить незначні кроки, щоб приєднатися до санкцій США. З початку війни Туреччина запропонувала Москві стати газовим хабом, поглинаючи обсяги її нафти.

Останні викриття викликають заклики до дії, оскільки країни ЄС обговорюють 14 пакет санкцій проти Росії.

Нагадаємо, раніше речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі заявив, що країна-агресорка Росія попри обмеження Організації об'єднаних націй таємно постачає очищену нафту Північній Кореї. Цей факт може слугувати причиною для введення додаткових санкцій проти РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.05.2024 11:59