Від раку шийки матки можна захистити себе за допомогою однієї вакцини

01 ЛЮТОГО 2019 18:29

Щороку від раку шийки матки гинуть 311 тисяч жінок по всьому світу. Медики побоюються, що вже до 2040 року число жертв цього онкологічного захворювання збільшиться майже на 50 відсотків. А тим часом вакцини проти вірусу папіломи можуть уберегти багатьох з них.

Це - одна з тем, винесених на обговорення 144-й сесії Виконавчого комітету Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), яка проходить на цьому тижні в штаб-квартирі ВООЗ в Женеві.

У представленому на сесії документі наголошується, що, незважаючи на зусилля, що робляться, рак шийки матки є четвертим найбільш поширеним видом раку серед жінок.

«За даними на 2018 рік, щорічно реєструється 570 тисяч нових випадків захворювання і 311 тисяч випадків смерті. Без розширення медичної допомоги до 2040 року будуть вмирати 460 тисяч жінок в рік ...», - йдеться в доповіді.

При цьому, нагадують експерти ВООЗ, сьогодні є безпечні й ефективні вакцини для профілактики вірусу папіломи людини і, отже, раку шийки матки. Вони рекомендували робити щеплення дівчаткам у віці 9-14 років, тобто до того, як вони стануть сексуально активними.

Вірус папіломи людини є головною причиною раку шийки матки. Це інфекційне захворювання, легко передається при статевих контактах або зіткненням з шкірою. Рано чи пізно їм заражається понад три чверті всіх жінок, які ведуть статеве життя.

Нагадаємо, що 4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку. У 2018 році було зареєстровано понад 18 мільйонів нових випадків онкологічних захворювань і 9,6 мільйона випадків смерті від них.

Суспільство, 01.02.2019 18:29