Відмова від ядерної зброї – пріоритет людства

06 СЕРПНЯ 2018 22:06

Сьогодні Генеральний секретар ООН в посланні з нагоди річниці з дня атомного бомбардування японського міста Хіросіма висловив надію, що ця пам'ятна дата нагадає світу про необхідність відмовитися від ядерної зброї.

У серпні 1945 року США скинули атомні бомби на японські міста Хіросіма і Нагасакі. Від вибуху і радіації в Хіросімі загинули 140 тисяч осіб, в Нагасакі - 74 тисячі.

«Те, що сталося в Хіросімі 6 серпня 1945 року, не може і не повинно повторитися ніде. Від цього залежить майбутнє наших дітей і наступних поколінь», - йдеться в заяві, з якою від імені Генерального секретаря ООН сьогодні в місті Хіросіма виступила його заступник, Високий представник з питань роззброєння Ісумі Накаміцу.

Антоніу Гутерріш наголосив, що сьогодні зростає напруженість між державами, що володіють ядерною зброєю: вони нарощують ядерні арсенали і займаються їх модернізацією.

Нагадавши, що в минулому році був прийнятий Договір про заборону ядерної зброї, Генеральний секретар ООН сказав, що цей крок продемонстрував міжнародну підтримку зусиль, спрямованих на остаточну ліквідацію загрози, яку представляє собою ядерну зброю. За його словами, він також свідчить про невдоволення тим, що людство занадто повільно просувається до цієї мети.

«Світові лідери повинні повернутися до діалогу і дипломатії, знайти загальний підхід до досягнення мети повної ліквідації ядерної зброї та забезпечення більш безпечного світу для всіх людей», - наголошується в посланні.

Досягнення цих цілей, вважає глава ООН, лежить в основі нової всеосяжної порядку денного в галузі роззброєння. У ній йдеться про три пріоритети: «порятунок людства» шляхом ліквідації зброї масового ураження - ядерної, хімічної і біологічної; «Порятунок життів» шляхом обмеження використання звичайних озброєнь; а також порятунок майбутніх поколінь від руйнівного використання нових технологій у військових цілях.

«Ця стратегія не може підмінити собою зобов'язання держав, але вона покликана зміцнити діалог, сприяти пошуку нових ідей і підходів. Незважаючи на те, що стратегія зосереджена на ліквідації всіх видів зброї, в ній визнається, що ядерна зброя є загрозою самому існуванню людства. Звільнення від ядерної зброї залишається нашим пріоритетом», - сказала Ісумі Накаміцу, виступаючи з посланням глави ООН.

Світ, 06.08.2018 22:06