Ігор Клименко: Викрито корупційну схему видачі дозволів на зброю, більше 2-х тисяч дозволів будуть анульовані

01 БЕРЕЗНЯ 2021 13:08

Внутрішня безпека Нацполіції викрила корупційну схему видачі дозволів на зброю, що призвело до розформування дозвільної служби.

Як повідомляє TrueUA, з посиланням на сторінку Національної поліції України, працівники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції виявили корупційну схему видачі дозволів на придбання, зберігання та носіння дозволених видів зброї.  А це - і мисливська вогнепальна нарізна, гладкоствольна зброя і так звані «травмати» - пристрої для відстрілу гумових куль.

«Дозволи видавалися з кричущими порушеннями, інколи навіть без участі громадянина, на якого оформлялася зброя. Оголошення про оформлення зброї без документів продажні поліцейські безсоромно розміщували в групах популярних месенджерів. В нас є інформація про більше двох тисяч випадків видачі дозволів на зброю з грубими порушеннями процедури та законодавства, використовуючи підроблені документи», – повідомив Ігор Клименко.

Наразі внутрішня безпека Нацполіції  викрила  дев'ять співробітників поліції, які організували та брали участь у цій схемі. Серед них - посадовці Центрального апарату Національної поліції та працівники у  регіонах.

«За результами роботи, проведеної Департаментом внутрішньої безпеки, зі служби звільнено чотирьох працівників Департаменту превентивної діяльності в центральному апараті поліції. У тому числі - перший заступник начальника профільного департаменту та начальник дозвільної системи поліції. Також звільнено п'ятьох відповідальних співробітників у регіонах», - розповів Глава Нацполіції.

Сьогодні, 1 березня, Ігор Клименко підписав наказ про повне розформування  підрозділів контролю за обігом зброї. Усі начальники територіальних підрозділів поліції отримали накази опечатати архіви дозвільної служби.

Наразі завершується формування нового підрозділу із іншими працівниками, які будуть належно виконувати цю роботу. Найближчим часом він буде представлений суспільству.

Кожна особова справа власника зброї в Україні буде перевірена окремо щодо законності отримання дозволу. Більше двох тисяч дозволів, що були видані з порушеннями, будуть анульовані, а зброю - вилучено.

«Мені прикро, що в поліції діяла корупційна схема. Але вважаю принциповим, що саме ми її виявили та ліквідували. Зараз наше завдання – провести всебічне службове розслідування. Ми не дамо недобросовісним колишнім працівникам жодного шансу для оскарження свого звільнення в суді.

Крім того, усі отримані матеріали щодо цього злочину будуть передані в Державне бюро розслідувань.

Ми в повному обсязі будемо сприяти всебічному розслідуванню злочинної схеми, доки не викриємо всіх причетних», – наголосив Ігор Клименко.

Крім того, Голова Нацполіції підкреслив, що серед «замовників» цієї послуги були і працівники правоохоронних органів, і депутати різних рівнів, і представники органів державної влади.

«На жаль, ми не можемо миттєво вилікувати суспільство від корупції, але ми можемо ввести режим нульової толерантності до корупції у Національній поліції України!», - підсумував глава Нацполіції.

 

Події, 01.03.2021 13:08