Фото: СБУ

Вимагали гроші за вивезення з Бахмута: СБУ й з польські правоохоронці "накрили" схему

Кіберфахівці Служби безпеки спільно з правоохоронними органами Польщі нейтралізували транснаціональне злочинне угруповання шахраївЗловмисники видурювали гроші з мешканців фронтових регіонів України, які планували виїхати із зони бойових дій, зокрема Бахмута і Вугледара.

Про це повідомили в прес-службі СБУ.

За різні суми ділки "гарантували" місцевим жителям вивезти їх до безпечніших регіонів нашої держави. Середня вартість таких послуг становила 30 тисяч гривень.  

Здебільшого жертвами шахраїв ставали люди з інвалідністю та батьки малолітніх дітей. У своїх клієнтів брали передоплату в розмірі 50% від заявленої суми. Гроші отримували на банківські картки, оформлені на підставних осіб. Після отримання коштів ділки припиняли спілкування з потерпілими і більше не виходили на зв’язок. Таким чином шахраї видурили у людей понад 1,5 млн грн.

Ще однією "цільовою аудиторією" шахраїв були чоловіки призовного віку. За окрему плату зловмисники обіцяли військовозобов’язаним виготовити фальшиві документи для виїзду за кордон.

У результаті спецоперації у різних регіонах України затримано одного з організаторів угруповання. Ним виявився мешканець Житомирщини, який безпосередньо контактував з клієнтами й пропонував їм "умови" для евакуації. Ще двоє українських громадян, організаторів злочинної групи, наразі перебувають в одній з країн Євросоюзу.

Співробітники СБУ спільно з європейськими партнерами працюють над затриманням обох зловмисників та їхньої екстрадиції в Україну.

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів у декількох областях України виявлено:

  • мобільні телефони із доказами незаконної діяльності;
  • 10 банківських карток, на які зловмисники отримували гроші від потерпілих.

Наразі мешканцю Житомирщини повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу — тримання під вартою. 

Нагадаємо, кіберполіцейські Івано-Франківської області припинили злочинну діяльність шахрая, який створював шейкові оголошення в соціальних мережах та видурював гроші у людей, які допомагали військовим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини
першими

Події, 10.04.2023 16:39