Фото: соцмережі

Як шахраї дурять українців: у Кіберполіції розповіли про найпоширеніші схеми

В Україні дуже активно працюють інтернет-шахраї. А від початку війни зловмисники вигадали ще й купу нових схем, як надурити українців.

Про це повідомив начальник департаменту Кіберполіції Нацполіції України Юрій Виходець в ефірі телемарафону.

"Понад 80% звернень громадян до Кіберполіції стосується саме інтернет-шахрайства. Найпопулярніші схеми, які здійснюють шахраї, це продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства, а також фішинг. Від початку повномасштабної війни до цього переліку додалися псевдоевакуаційні перевезення з регіонів, де точаться бойові дії, й надання в оренду неіснуючого житла для переселенців", — розповів посадовець.

Очільник департаменту Кіберполіції зауважив, що деякі громадяни, самі того не підозрюючи, розповідають особисту інформацію шахраям.

"У частині випадків зловмисники беруть передплату за неіснуючі товари й зникають. У схемах з телефонними шахрайствами або фішингом отримують від громадян відповідну інформацію щодо їхніх банківських карток, а потім знімають готівку. За кожним таким фактом проводиться розслідування й вноситься до Єдиного реєстру досудового розслідування", — зазначив правоохоронець.

Щоб не потрапити у пастку шахраїв, начальник департаменту Кіберполіції НПУ радить використовувати складні паролі у мобільних додатках, не нехтувати двофакторною аутентифікацією, а також не переходити за сумнівними посиланнями, оскільки за ними може ховатися фішинговий ресурс.

Юрій Виходець порадив також купувати товари на безпечних сайтах, а для захисту мобільного номеру — звернутися до оператора із проханням про заборону перевипуску сім-карти.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що шахраї придумали нову схему збору особистих даних у соціальних мережах. Зловмисники повідомляють про фейкові виплати від держави та просять перейти за сумнівними посиланнями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.03.2023 12:10