Фото: ТСН

Вивести активи та довести до банкрутства: оприлюднено плани російських олігархів щодо "Сенс Банку"

Колишні власники "Сенс Банку" мали намір провести незаконні схеми з установою, щоб отримати змогу обійти санкції та вивести кошти для використання їх у Росії. 

У прес-центрі СБУ не вказують назви фінустанови, проте зазначають, що йдеться про один із найбільших банків України, який віднедавна став власністю Мінфіну. Ним, власне, і є "Сенс Банк".

"Служба безпеки розслідує спроби російських олігархів, яким донедавна належав один із найбільших банків України, обійти економічні санкції РНБО та західних партнерів нашої держави", — йдеться у повідомленні. 

Зокрема, спецслужба викрила топ-менеджерів фінустанови, яких росіяни залучали до організації схем зі зміни номінальних власників їхнього бізнесу. 

"Обхід міжнародних та українських санкцій дозволив би олігархам виводити кошти з України і використовувати їх в РФ, де функціонують підконтрольні їм страхові, телекомунікаційні й торгові компанії", — наголошують у Службі безпеки.

І зазначають, що цей бізнес активно співпрацює з російськими збройними формуваннями, які воюють в Україні. Зокрема, надають послуги зв’язку на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Зараз триває розслідування. Правоохоронці провели обшуки в в головному офісі банку та у місцях проживання топменеджменту. Вдалось виявити засоби комунікації та носії інформації, на яких є докази незаконної діяльності його колишніх російських власників.

Зазначимо, що власниками "Сенс Банку" були АВН Ukraine Limited з Кіпру та ABH Holdings S.A. з Люксембургу, а ключовими бенефіціарами - громадяни Росії Михайло Фрідман, Пьотр Авен та Андрій Косогов. Через звʼязок Фрідмана та Авена з РФ до них були застосовані санкції в Європейському союзі.

Що було раніше?

Володимир Зеленський 16 червня підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану". 11 квітня Верховна Рада у першому читанні проголосувала за законопроєкт №9107-1, який дозволив НБУ дати старт націоналізації "Сенс Банку" (раніше — "Альфа-банк").

Раніше Рада вже ухвалювала закон, який спрощував процедуру націоналізації системно важливих банків під час війни. Тоді єдиною підставою для такої націоналізації пропонувалося визначити проблеми з ліквідністю банку. 21 липня президент Володимир Зеленський запропонував Кабінету міністрів підтримав пропозицію Національного банку щодо "Сенс Банку", який раніше називався "Альфа-банком". 

Нагадаємо, у суботу, 22 липня, Міністерство фінансів та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб успішно уклали договір купівлі-продажу "Сенс Банку". Відтепер держава стала власником 100% акцій фінустанови, яку конфіскували у російського олігарха. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.07.2023 16:27