Фото: Sense Bank

Держава офіційно купила "Сенс Банк" за одну гривню, — НБУ

У суботу, 22 липня, Міністерство фінансів та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб успішно уклали договір купівлі-продажу "Сенс Банку". Відтепер держава стала власником 100% акцій фінустанови, яку конфіскували і російського олігарха. 

Про це повідомляє прес-служба Національного банку.

Там зазначили, що такий крок сприятиме захисту інтересів вкладників банку і допоможе уникнути потенційних загроз для фінансової стабільності в Україні. Головою правління "Сенс Банку" призначили Дмитра Кузьміна. ​"Сенс Банк" купили за одну гривню. Після націоналізації банк продовжить свою роботу у звичайному режимі, без додаткових обмежень.

Зазначимо, що власниками "Сенс Банку" були АВН Ukraine Limited з Кіпру та ABH Holdings S.A. з Люксембургу, а ключовими бенефіціарами - громадяни Росії Михайло Фрідман, Пьотр Авен та Андрій Косогов. Через звʼязок Фрідмана та Авена з РФ до них були застосовані санкції в Європейському союзі.

Що було раніше?

Володимир Зеленський 16 червня підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану". 11 квітня Верховна Рада у першому читанні проголосувала за законопроєкт №9107-1, який дозволив НБУ дати старт націоналізації "Сенс Банку" (раніше — "Альфа-банк").

Раніше Рада вже ухвалювала закон, який спрощував процедуру націоналізації системно важливих банків під час війни. Тоді єдиною підставою для такої націоналізації пропонувалося визначити проблеми з ліквідністю банку.

Нагадаємо, 21 липня президент Володимир Зеленський запропонував Кабінету міністрів підтримав пропозицію Національного банку щодо "Сенс Банку", який раніше називався "Альфа-банком". 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.07.2023 16:59