Фото: Офіс президента України

Зеленський закликав уряд підтримати націоналізацію "Сенс Банку"

Президент Володимир Зеленський пропонує Кабінету міністрів підтримати пропозицію Національного банку щодо "Сенс Банку", який раніше називався "Альфа-банком". Відомо, що фінансова установа належить, зокрема, Михайлу Фрідману, Пьотру Авену й Андрію Косогову, які є громадянами Росії.

Про це Зеленський повідомив у вечірньому відеозверненні.

"Сьогодні є важливе рішення Національного банку України щодо фінансової установи, яка працює в нашій країні та яка належить російським олігархам — вони під санкціями в різних юрисдикціях… Були застосовані санкції РНБО. І тепер буде правильно, щоб Кабінет міністрів невідкладно розглянув відповідні пропозиції Нацбанку України та підтримав їх щодо цієї фінансової установи", — зазначив він.

Президент додав, що таке рішення уряду буде інтересах вкладників — "заради фінансової стабільності та елементарної справедливості".

Відомо, що 20 липня правління Національного банку ухвалило рішення вивести з ринку "Сенс Банк" та звернулось до Кабінету міністрів з проханням націоналізації фінустанови.

Що було раніше?

Володимир Зеленський 16 червня підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану". Націоналізація "Сенс Банку" Фрідмана та Авена може відбутись до кінця місяця.

Номінальний власник акцій "Сенс Банку" (до грудня 2022 року — "Альфа-Банк") ABH Holdings S.A. просить Раду національної безпеки та оборони дозволити угоду, за якою акції банку продадуть європейському інвестору. У компанії стверджують, що кошти від продажу не потраплять до підсанкційних власників.

11 квітня Верховна Рада у першому читанні проголосувала за законопроєкт №9107-1, який дозволить НБУ дати старт націоналізації "Сенс Банку" (раніше — "Альфа-банк").

Раніше Рада вже ухвалювала закон, який спрощував процедуру націоналізації системно важливих банків під час війни. Тоді єдиною підставою для такої націоналізації пропонувалося визначити проблеми з ліквідністю банку.

Нагадаємо, раніше у Національному банку України виступили проти відмови від готівки та не планують заміняти її на цифрові гроші. Раніше з такою ініціативою виступив заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма.

Водночас у НБУ наголосили, що працюють над запровадженням третьої форми гривні — цифрових грошей або е-гривні. На відміну від безготівкових коштів, е-гривні існуватимуть у вигляді коду, а не записів на рахунках у банках чи небанківських установах. Наразі е-гривні перебувають на етапі пілотного проекту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.07.2023 01:49