Фото: Корреспондент.net

У НБУ виступили проти ініціативи відмовитись від готівки

У Національному банку України виступили проти відмови від готівки та не планують заміняти її на цифрові гроші. Раніше з такою ініціативою виступив заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма.

Про це повідомив НБУ, пише "Економічна правда".

"На нашу думку, повна відмова від готівкових розрахунків в Україні сьогодні неможлива, особливо враховуючи воєнний стан. Адже у сучасних умовах громадяни повинні мати доступ до готівки, щоб мати можливість задовольняти свої базові потреби навіть у разі настання ймовірних критичних подій (блекаутів, воєнних дій тощо)", — заявили у регуляторі.

У регуляторі нагадали, що обидві форми гривні (готівкова та безготівкова) є законними платіжними засобами, які приймаються усіма особами без будь-яких обмежень на всій території України.

Водночас у НБУ наголосили, що працюють над запровадженням третьої форми гривні — цифрових грошей або е-гривні. На відміну від безготівкових коштів, е-гривні існуватимуть у вигляді коду, а не записів на рахунках у банках чи небанківських установах. Наразі е-гривні перебувають на етапі пілотного проекту.

"Варто додати, що рішення про доцільність широкомасштабного випуску е-гривні в Україні на сьогодні не прийняте. Водночас Національний банк підходитиме до питання широкомасштабного випуску власної цифрової валюти зважено та враховуючи, зокрема, потенційний вплив від її запровадження на фінансову систему держави", — додали в НБУ.

Нагадаємо, у Національному банку розраховують, що цього року вдасться уникнути фінансування видатків держбюджету шляхом емісії гривні. Це стало можливим завдяки залученню Україною понад 190 мільярдів гривень на внутрішньому ринку від розміщення облігації внутрішніх державних позик (ОВДП), а за минулий рік — 164 мільярди гривень. Також Україна залучила майже 20 мільярдів доларів зовнішньої підтримки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.07.2023 23:21