Фото: fakty.com

Чи вдасться Україні уникнути емісії гривні цього року: прогноз голови Національного банку

У Національному банку розраховують, що цього року вдасться уникнути фінансування видатків держбюджету шляхом емісії гривні.

Про це розповів голова профільного відомства Андрій Пишний в інтерв'ю "Дзеркало тижня".

"Наразі ми дотримуємося стратегічного плану уникнути монетизації бюджетного дефіциту цього року. Це непросте завдання в умовах, коли зведений бюджет матиме рекордний дефіцит у понад 26% ВВП... Але майже шість місяців ми покриваємо потреби без монетизації. У який спосіб? Нам вдалося те, що здавалося неможливим ще минулого року, — відновити фінансування бюджетного дефіциту шляхом внутрішнього боргового ринку", — зазначив Пишний.

Чиновник запевнив, що Україна залучила понад 190 мільярда гривень на внутрішньому ринку від розміщення облігації внутрішніх державних позик (ОВДП), а за минулий рік — 164 мільярди гривень. Також Україна залучила майже 20 мільярдів доларів зовнішньої підтримки.

"Попри складнощі, які об'єктивно існують і існуватимуть у другому півріччі, уряду вдається забезпечити достатній рівень наповнення бюджету за рахунок як податкових, так і неподаткових джерел", — наголосив глава Нацбанку.

Пишний сподівається, що спільні зусилля держави, які було реалізовано протягом першого півріччя, будуть такими ж успішними й в другому півріччі.

"Бачимо нереалізований додатковий потенціал внутрішнього боргового ринку. Відзначаємо деякий інтерес, у тому числі й серед нерезидентів, до середньострокових облігацій до трьох років. Привабливість із погляду не лише їхньої дохідності та покриття резервів, а й інвестиційної лінійки", — додав він.

Нагадаємо, рівень бідності в Україні торік зріс з 5,5% до 24,2%. Внаслідок повномасштабного вторгнення РФ понад сім мільйонів українців опинилися за межею бідності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.07.2023 04:18