Фото: LEXINFORM

ВООЗ офіційно скасувала статус пандемії COVID-19

Всесвітня організація охорони здоров'я скасувала статус пандемії COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації. Проте небезпека і досі не минула.

Про це оголосив генеральний директор організації Тедрос Адханом Гебреїсус, передає прес-служба ВООЗ.

"З великою надією я оголошую кінець COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров’я. Однак це не означає, що COVID-19 більше не становить глобальної загрози здоров’ю. Минулого тижня COVID-19 забирав життя кожні три хвилини — і це лише ті смерті, про які ми знаємо", — йдеться у заяві.

Глава ВООЗ нагадав, що оголосив надзвичайний стан у сфері охорони здоров’я, що викликає міжнародне занепокоєння через глобальний спалах COVID-19 — найвищий рівень тривоги згідно з міжнародним правом — ще 30 січня 2020 року.

"За 3 роки з того часу COVID-19 перевернув наш світ з ніг на голову. ВООЗ повідомила про майже 7 мільйонів смертей, але ми знаємо, що їх кількість у кілька разів більша — щонайменше 20 мільйонів", — сказав Гебреїсус.

Коронавірус в Україні та світі: що відомо

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоровʼя оголосила поширення коронавірусу пандемією. Влада Китаю повʼязувала спалах захворювання з уханським ринком тварин і морепродуктів "Хуанань": перші пацієнти були там або постійними покупцями, або продавцями. Учені вважають, що в ланцюжку передавання вірусу SARS-CoV-2 були кажани, змії або панголіни (у Китаї їхнє мʼясо вважають делікатесом).

Станом на 5 травня 2023 в Україні налічувалося 5 529 459 занедужавших, з них померло — 112 128.

Нагадаємо, Кабінет міністрів продовжив до 30 червня режим надзвичайної ситуації і карантин по всій території УкраїниУ відомстві вважають, що цієї весни варто очікувати на збільшення кількості нових випадків COVID-19 в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.05.2023 16:54