ВООЗ: редагування генів людських зародків - неприпустимо

27 ЛИПНЯ 2019 23:41

Редагування генома людини обіцяє нові можливості в лікуванні важких захворювань, але і ставить серйозні проблеми етичного характеру.

У ВООЗ створено спеціальну консультативну раду, яка вивчає питання генної інженерії і дає рекомендації в області регулювання цієї сфери.

Після весняної зустрічі міжнародні експерти вже представили Генеральному директору ВООЗ попередні рекомендації, а в серпні зберуться на друге засідання, повідомляє UN.

В Організації підтримали пропозиції експертів. Зокрема, вони рекомендують державним регулюючим органам не давати дозвіл на клінічне використання редагування так званих генів зародкового типу.

«Редагування людських генів зародкового типу стало джерелом унікальних безпрецедентних проблем технічного та етичного характеру, - вважає глава ВООЗ д-р Тедрос Гебрейесус. - Я прийняв попередні рекомендації Консультативної експертної ради ВООЗ: регулюючі органи всіх країн повинні заборонити будь-які подальші розробки в цій області до тих пір, поки не будуть враховані всі можливі наслідки [редагування зародкових генів]». Він додав, що вести клінічну діяльність в цій галузі було б «безвідповідально».

Експерти, крім іншого, проведуть оцінку ефективності інструментів, за допомогою яких держава змогла б не допустити безвідповідального і неприйнятного використання редагування зародкового гена з метою зачаття дитини.

Суспільство, 27.07.2019 23:41