ВООЗ розробила нову стратегію боротьби з грипом

12 БЕРЕЗНЯ 2019 19:23

Щороку на грип хворіють близько одного мільярда людей. У 3 - 5 мільйонів захворювання протікає у важкій формі. Сьогодні у Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) назвали грип реальною загрозою пандемії глобального масштабу і представили нову стратегію з профілактики та лікування цього небезпечного вірусу. Вона розрахована на період до 2030 року.

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус підкреслив, що сьогодні питання полягає не в тому, буде пандемія грипу чи ні, а в тому, коли вона почнеться.

Щороку від грипу помирають від 290 тисяч до 650 тисяч осіб. Глобалізація, урбанізація і масові переміщення населення можуть призвести до того, що наступна пандемія буде поширюватися набагато швидше.

11-річна Стратегія передбачає розробку ефективних національних програм і спрямована на досягнення трьох цілей: скорочення числа випадків сезонного грипу, мінімізацію небезпеки передачі вірусу від тварини до людини і пом'якшення наслідків можливої ​​пандемії.

Глава ВООЗ закликав проявляти пильність і виділяти необхідні ресурси на боротьбу з грипом, адже наслідки епідемії обійдуться набагато дорожче.

Для реалізації нової Стратегії необхідно приблизно 4,5 мільярда доларів щорічно - це менше одного відсотка від того, що буде потрібно для фінансування заходів у відповідь у разі спалаху пандемії середньої тяжкості.

«Серйозна пандемія може привести до мільйонів смертей у всьому світі, масштабним соціальних і економічних наслідків для постраждалих країн і громад, в тому числі пов'язаних зі скороченням продуктивності і великими економічними витратами», - попередили в ВООЗ. Експерти Організації нагадали, що вакцинація - найефективніший інструмент боротьби з грипом.

Суспільство, 12.03.2019 19:23