ВООЗ: щеплення - надійний засіб від пандемії грипу

19 ЖОВТНЯ 2018 17:46

650 тисяч. Стільки людей вмирають від грипу. Щороку. І це тільки безпосередньо від самого вірусу, повідомляє UN.

Смертей, викликаних ускладненнями після хвороби - набагато більше. Готуючись до чергового, зимового, сезону захворювання фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) закликають серйозно ставитися до цієї хвороби і не нехтувати лікуванням і профілактикою.

Особливість захворювання в тому, що, розпочавшись в одній точці світу, воно може швидко поширюватися, стрімко прибрати масштаби пандемії.

Перша в сучасній історія пандемія грипу, так званої «іспанки», трапилася 100 років тому - в 1918 році. Вірусом заразилися понад 500 млн осіб - третина всього населення Земної кулі на той момент. Відступила хвороба тільки два роки по тому, забравши життя близько 50 мільйонів чоловік, а це в рази більше, ніж 17 млн ​​загиблих у Першій світовій війні. Причому відзначилася «іспанка» надзвичайно високим рівнем смертності серед чоловіків 20 - 40 років, хоча зазвичай вважається, що в головній групі ризику - діти і люди похилого віку.

До речі, нічого іспанського походження пандемії 1918 роки не було. Просто про її справжніх масштабах стало відомо тільки після того, як хвороба дійшла до Іспанії. До цього вона вже лютувала у Франції і США, але там дані про епідемію були засекречені «згідно із законом військового часу», а в нейтральній Іспанії цензура була відсутня, і правда про смертоносному вірус відкрилася всьому світу, ну і назва, як водиться, «приклеїлося» .

Сьогодні про хвороби і способи її лікування відомо набагато більше, ніж століття тому, але вірус, постійно змінюючись і швидко поширюючись по планеті - люди стали частіше і швидше подорожувати - представляє не менш серйозну загрозу громадському здоров'ю.

Щоб наочно пояснити, як боротися з грипом, в ВООЗ вирішили покликати на допомогу дітей та провели конкурс малюнка: юні художники з Австралії, Данії, Китаю, Демократичної Республіки Конго, Латвії, Сальвадора, Таджикистану, Франції та Швейцарії спробували розповісти, як лікувати грип, як від нього вберегтися і чому не варто боятися щеплень.

Експерти ВООЗ рекомендують: не вірити поширеним «міфам» про вакцини - до початку «грипного» сезону робіть щеплення.

Суспільство, 19.10.2018 17:46