Колаж ZN.ua

Врахував найгірші сценарії: журналісти показали схеми "бункера Путіна" у Геленджику

У мережі опублікували схеми та креслення так званого "палацу Путіна" під Геленджиком у Красноярському краї Росії. Ці дані не є секретними. Насправді, зазначають журналісти, вони були розміщені у відкритому доступі ще з 2016 року. Зокрема, інформація була опублікована на сайті проектної компанії "Метростиль" як приклад зробленої роботи. Сам об’єкт там називають пансіонатом.

Про це повідомляє The Business Insider.

На схемах і кресленнях підземної частини "палацу Путіна" видно, що під будівлею на глибині близько 50 метрів розташовані укріплені приміщення та тунелі. Також там є ліфт, який спускається на глибину близько 50 метрів. У тунелях є вентиляція, запаси прісної води, електрика. Журналісти вказують, що експерт, який вивчав плани тунелю, побачив ознаки одержимості Путіна виживанням у разі катастрофи. 

палац Путіна у Геленджику в РФ

Колаж The Business Insider

"Палац диктатора" спроектований у такий спосіб, що тунелі розташовані на різних рівнях. Вони мають довжину приблизно 40 і 60 метрів відповідно та ширину шість метрів, створюючи близько 6 500 квадратних футів потенційного житлового простору, що має ознаки вибухобезпеки. Інженер-будівельник Таддеуш Габришевський вказує, що здатність цих тунелів протистояти впливу ядерного вибуху або протибункерної бомби залежатиме від двох факторів, яких немає на діаграмах, — від того, як укріплені бетонні частини тунелів завтовшки 15 дюймів, та від матеріалу, що використовується для заповнення простору навколо.

бункер Путіна схема

Схема The Business Insider

На малюнках також видно шість окремих вентиляційних шахт, через які надходить повітря. Поруч із тунельним комплексом є дорога, яку можуть використовувати для доставки вантажів.

"Очевидно, що бункер призначений не так для забезпечення наступності політичної системи, як для виживання однієї людини. Інвестиції Путіна в тунельний комплекс під зовсім новим заміським будинком, збудований у ті роки, коли він ще публічно загравав з інтеграцією Росії до Європи, свідчить про те, як довго російський лідер готувався до загроз і будував лазівки, через які він міг сховатися чи втекти", — вказують журналісти.

схема бункера Путіна

Схема The Business Insider

Видання припускає, що Путін замовив будівництво палацу, передбачаючи найгірші сценарії розвитку подій. Особливо, зауважують журналісти, вражають 16 кабельних стійок, кожна з яких має ширину близько фута, вмурованих у стіну нижнього тунелю. Ці стійки призначені для кабелів, які можуть нести електрику, освітлення, мідний дріт і оптоволоконний кабель, необхідний для командного пункту.

схема палацу Путіна

Схема The Business Insider

Сам обсяг кабелепроводів, що проходять через нижній тунель, є важливим, оскільки він набагато більший, ніж може знадобитися для роботи внутрішніх систем тунелю. Інженер припускає, що це може бути якась резервна система для палацового комплексу.

палац Путіна у Геленджику

Схема The Business Insider

"Замість того, щоби служити просто евакуаційним проходом, одна з цілей тунелів, ймовірно, є свого роду екстреним спинним мозком для всього палацового комплексу. Усі ці особливості дозволяють припустити, що Путін збудував цю структуру з урахуванням найгіршого сценарію", — зазначив він.

палац Путіна

Фото: The Business Insider

The Business Insider наголошує, що ні московська компанія, яка купила Metro Style, ні "язик Путіна" Дмитро Пєсков не відповіли на запити про коментарі. Сам Путін раніше заперечував, що має палац у Геленджику.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський вважає, що російська влада "точно не помре своєю смертю"Він не вказав деталей, але зазначив: "Хотілося б, щоб все швидше закінчилося".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.05.2023 00:46