Фото: "Укрінформ"

Вступ України до ЄС: партнери готують важливий звіт у вересні

Представник зовнішньополітичної служби Європейського Союзу Петер Стано заявив, що готується важливий звіт щодо вступу України до ЄС. Документ буде представлено восени.

Про це Стано заявив в ефірі телемарафону.

За словами, посадовця, у звіті відображатимуться всі докладені зусилля України для вступу до Євросоюзу. Він зауважив, що ЄС цінує все реформи, які виконала наша держава.

"Але, знову ж таки, ми ніколи не випереджаємо наші звіти, тому ми не говоритимемо й не оголошуватимемо раніше, що може бути у звіті, а що ні. Я можу лише сказати і повторити, що ми дуже цінуємо зусилля України у виконанні очікувань і необхідних критеріїв. І звіт буде фактично відображати всі зусилля, докладені Україною в цій сфері", — наголосив він.

Що має виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС. Основні вимоги: 

  1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.
  2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.
  4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).
  6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.
  7.  Впровадження закону про олігархів.
  8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.
  9. Завершення реформи законодавства для національних меншин. 

Нагадаємо, раніше президент Європейської Ради Шарль Мішель підтвердив, що вже триває підготовка щодо переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Він також запевнив, що європейська спільнота підтримує прагнення України до членства в Союзі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.08.2023 21:20