Як поліпшити VAR в футболі? Допоможуть теніс і хокей

21 ЛИПНЯ 2019 12:57

З нового сезону система відео-допомоги арбітрам VAR буде працювати у всіх найсильніших футбольних чемпіонатах (Англії, Іспанії, Італії, Німеччини, Франції) і на найважливіших стадіях єврокубків.

Два попередні сезони підтвердили користь технології, але також виявили недоліки у використанні системи, повідомляє Euro Sport.

Черговий привід для обговорення VAR надав минулий Кубок Америки - протягом турніру судді регулярно використовували систему в недоречних ситуаціях, а в потрібних моментах ігнорували звернення до повторів. Конкретний приклад - півфінал між Бразилією і Аргентиною, в якому головний арбітр жодного разу не скористався відео-переглядом попри велику кількість спірних епізодів.

Що не так з VAR? Через недбалість еквадорського арбітра в півфіналі Копи виникло закономірне питання: чому рішення про перегляд моменту приймають судді, а не зацікавлені сторони - команди?

У січні схожа ситуація сталася в півфіналі Кубка англійської Ліги між «Челсі» і «Тоттенхемом». Захисник Тобі Алдервейрелд очевидно порушив правила на Едені Азаре прямо на лінії штрафної, арбітр Мартін Аткінсон порахував, що голландець зіграв в м'яч, і навіть не перевірив рішення на повторі, хоча представники «Тоттенхема» просили про це.

В Італії гравці і тренери не раз обурювалися рішенням суддів не вдаватися до допомоги відео-технології. Пригадуються висловлювання тренера «Торіно» Вальтера Маццарі і півзахисника «Мілана» Лукаса Більї.

Ще більш дивні епізоди відбуваються, коли арбітр повністю покладається на колег, які відповідають за VAR, і не переглядає епізод самостійно. У розмові з Флорентіно Пересом головний суддя Ла Ліги визнав, що арбітр матчу «Реал Мадрид» - «Реал Сосьєдад» помилився, коли не подивився спірний момент особисто. Можна згадати і пенальті у фіналі останньої Ліги чемпіонів: арбітр Дамір Скоміна епізод з попаданням м'яча в руку Мусса Сіссоко не проглядається, незважаючи на апеляції Маурісіо Почеттіно.

Дивно, з яких причин можливість звернутися до VAR спочатку надана тільки арбітрам. В інших видах спорту рішення про використання відео-повторів приймають команди. В НХЛ тренери можуть просити суддів скористатися технологією з сезону-2015/16. Цього року подібна опція з'явиться і у команд в НБА.

Так, в цих видах спорту чистий час, і гра не втрачає ні секунди в разі перегляду. Однак це зовсім не пояснення: в футболі так чи інакше відео-повтори будуть віднімати час від 90 хвилин. І неважливо з чиєї ініціативи - суддів або тренерів - до них звертатимуться. У чисті 1,5 години футбольний матч більше ніколи не поміститься.

При чому тут теніс? Найбільш успішна система відео-допомоги Hawk-Eye діє в тенісі. Великі турніри використовують її з 2006 року. Ця система допомагає визначити місце приземлення м'яча. Цікаво, що в футболі Hawk-Eye також застосовується: технологія дозволяє зрозуміти, перетнув м'яч лінію воріт чи ні.

Але важливішим є інший принциповий момент: в тенісі арбітри взагалі не мають компетенції звертатися до повторів. Щоб зацікавлені в повторах тенісисти збивали темп гри, перед кожним сетом вони отримують три можливості запиту відео у судді. Якщо система показує, що тенісист прав, а рефері помилилися, то йому або зараховується очко, або переграється весь розіграш. Три спроби у спортсмена так і залишаються. Якщо система показує помилкові запити, у спортсмена віднімається одне звернення до Hawk-Eye.

Як може виглядати вдосконалений VAR? Перед матчем обидві команди отримують по три можливості звернутися до повторів. Після спірного епізоду тренер може зажадати відео-перегляд у резервного арбітра. Головний суддя отримує сигнал від помічника і біжить до монітора. Незалежно від правоти тренера, одну з трьох спроб він втрачає в будь-якому випадку - тут з тенісом варто зробити розбіжність, інакше коучі будуть нескінченно клянчити повтори і затягувати час.

Зараз у футболі за допомогою VAR можна оцінювати лише чотири види моментів (голи, пенальті, червоні картки, помилки в ідентифікації покараних гравців).

При вдосконаленій системі з'явиться можливість переглянути і інші види спірних епізодів - ті, що трапилися в центрі поля, на лавці запасних. Правда, в правилах все одно потрібно чітко прописати можливі варіанти для апеляцій, інакше в кінці матчів ми побачимо багато необґрунтованих пауз. Наприклад, коли одна з команд веде з мінімальним рахунком.

Якби в півфіналі Копи така система вже працювала, результат матчу міг бути іншим. Уявіть зовсім інший хід подій в епізоді з порушенням на Ніколаса Отаменді в штрафний Бразилії. Суддя не реагує на падіння захисника, але головний тренер аргентинців Ліонель Скалоні впевнений, що фол був.

Він підходить до резервного арбітра і просить про відео-повтор. Головний використовує VAR, відзначає свою помилку і призначає одинадцятиметровий.

Що ще можна змінити в VAR? Іноді навіть після звернення до VAR рішення судді здається спірним. Так після матчу з «Фіорентиною» екс-тренер «Інтера» Лучано Спаллетті дивувався, чому арбітри за підсумками відео-перегляду все-таки призначали пенальті в ворота його команди, хоча футболіст міланського клубу зіграв грудьми, а не рукою.

Ідеально було б запозичити практику з хокею: там судді зобов'язані пояснювати публіці кожне рішення, прийняте після відео-перегляду. Тоді питань не залишається ні у тренерів, ні у глядачів.

Подібні зміни в застосуванні VAR не тільки зроблять футбол більш справедливою і прозорою грою, а й позбавлять сенсу розмови про суддівство після матчів.

Спорт, 21.07.2019 12:57