Фото: depositphotos

Як повернути валюту в Україну: НБУ знайшов спосіб

У Національному банку України (НБУ) розглядають можливість подальшого скорочення терміну повернення валютної виручки. Рішення про скорочення терміну повернення валютної виручки від експорту зернових зі 180 до 90 днів планують розширити й на інші біржові експортні товари. 

Про це повідомив заступник голови НБУ Юрій Гелетій на прес-брифінгу.

"Наразі на опрацюванні питання щодо інших біржових товарів, щоб також піти на певні кроки, щоб стимулювати повертати експортну виручку в цей важкий час для держави", сказав він. 

Посадовець повідомив, що за підсумками аналізу двохсот агропромислових компаній експортна виручка в грудні минулого року зросла в 1,6 раза у порівнянні з жовтнем.

За словами Гелетія, НБУ також посилив інформаційну співпрацю з Держмитслужбою та Держподатслужбою.

"Ми маємо отримати митні декларації з кодом товару, з країною походження, і ми, власне, про це з митницею домовилися і підписали відповідні протоколи між Національним банком і митною службою. Також домовилися про поліпшення обміну інформацією, формалізували домовленості з податковою службою", зазначив він.

Нагадаємо, днями НБУ скоротив продаж доларів із резервів. Регулятор ухвалив таке рішення у зв'язку зі зменшенням дефіциту валюти, що спричинило падіння долара ще на 30 копійок до рівня кінця грудня минулого року. 

Варто зазначити, що з початку року НБУ продав на міжбанку 1,993 мільярда доларів. За тиждень курс долара на міжбанку впав із рівня з 37,80-90 гривень/долар до 38,50-38-55 гривень/долар. Офіційний курс знизився з 37,83 до 38,52 гривні/долар. При цьому на готівковому ринку курс впав із 38,90 до 38,20 гривень/долар.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.01.2024 16:59