Фото: Андрій Пишний / скріншот з відео

Коли Україна отримає міжнародну допомогу: прогноз голови НБУ

Національний банк України очікує, що міжнародна фінансова допомога почне надходити "у найближчі місяці". Зокрема, у 2024 році країна отримає 37 мільярда доларів у вигляді грантів та довгострокових кредитів.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний на брифінгу.

"Я переконаний, що у наших міжнародних партнерів є час і відповідно бажання і розуміння критичності відновлення ритмічного надходження міжнародної фінансової підтримки для України впродовж цих місяців", — наголосив посадовець.

За словами Пишного, у грудні 2023 року регулятор засвідчив, що ризик ритмічного надходження фінансової допомоги вже реалізувався.

"Натомість наше припущення базового сценарію передбачає, що у найближчі місяці Україна отримає заплановані обсяги міжнародної допомоги та ритмічність буде відновлена", — пояснив він.

Голова Нацбанку проінформував, що Україна очікує у 2024 році 37 мільярда доларів у вигляді грантів та довгострокових кредитів. Він підкреслив, що не бачить якогось "апокаліптичного сценарію", за яким допомога від партнерів припиниться.

Раніше експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в інтерв'ю TrueUA пояснював, що від того, коли Україна отримає макроекономічне фінансування, залежить майбутній курс долара. Також терміни фінансування відобразяться на здатності держави виконувати свої соціальні функції. Економіст наголосив, що "на сьогодні ми є заручниками термінів отримання макроекономічної допомоги".

Нагадаємо, за даними Reuters, Сполучені Штати Америки мають намір надати фінансову допомогу Україні для підтримки економіки за умов війни. Для цього планують виділити бюджетні кошти розмірі 11,8 мільярда доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.01.2024 15:29