Фото: Андрій Пишний / скріншот з відео

У НБУ пояснили, що буде з міжнародною фінансовою допомогою Україні

Наприкінці 2023 року в України виникли проблеми з міжнародною фінансовою допомогою. Національний банк очікує на її відновлення вже найближчими часом.

Таку заяву під час брифінгу зробив очільник Національного банку України Андрій Пишний. Він, зокрема, наголосив, що країні потрібна ритмічність та достатність допомоги.

"Ми засвідчуємо, що наразі реалізувалися ризики ритмічності надходжень. Ритмічність — так, можлива підважена зараз, але ми не готові стверджувати, що підважена достатність, що підважені очікування щодо обсягів фінансової допомоги", — сказав Пишний.

Глава НБУ запевнив, що Україні протягом 2023 року вдалося досягнути відчутних результатів та перейти до валютної лібералізації.

Фундаментом для ритмічності зовнішнього фінансування, зокрема, є успішне завершення другого перегляду програми МВФ Механізм розширеного фінансування (EFF) для України та відповідні запевнення міжнародних партнерів, що є невіддільною частиною цієї програми.

"МВФ виступив у цій ситуації не лише, як кредитор, а і як певна платформа, яка об’єднує та верифікує результати діяльності уряду та НБУ", — сказав Пишний.

Він також зазначив, що Міжнародний валютний фонд не міг ухвалити позитивне рішення без запевнення країн "Великої сімки" про продовження допомоги. 

"Саме вони формують донорську платформу і потужний пакет фінансової допомоги для України", — резюмував очільник Нацбанку.

Нагадаємо, Національний банк України планує подальше пом'якшення валютних обмежень. Зокрема, регулятор розглядає питання дозволу на репатріацію "нових" дивідендів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.12.2023 17:01