Фото: Facebook Андрій Пишний

Нацбанк розглядає подальше пом'якшення валютних обмежень

Національний банк України (НБУ) планує подальше пом'якшення валютних обмежень. Зокрема, регулятор розглядає питання дозволу на репатріацію "нових" дивідендів.

Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний за підсумками VІ Міжнародного форуму корпоративних директорів.

Він наголосив, що однією з тем для обговорення, яка цікавила учасників форуму найбільше, було подальше послаблення валютних обмежень.

"Дуже актуальна тема для бізнесу. Ми готові поступово повертатися до ринкових умов функціонування й рухаємося в цьому напрямі досить активно, розуміючи, що бізнесу потрібно більше свободи дій. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну НБУ вже 54 рази переглядав установлені обмеження, востаннє 30 листопада, коли, зокрема, ми забезпечили нові можливості страхування експорту через порти України", — написав він у Facebook.

За словами Пишного, на сьогодні НБУ майже завершив реалізацію першого етапу дорожньої карти пом'якшення валютних обмежень. Проте попереду ще два.

"Зараз ми розглядаємо питання дозволу на репатріацію "нових" дивідендів. Ми глибоко аналізуємо його, працюємо над формуванням найприйнятнішого дизайну й етапності пом'якшення. Я не буду давати жодних запевнень щодо строків реалізації", — пояснив голова НБУ.

Пишний зауважив, що будь-які кроки у цьому напрямі здійснюватимуть лише тоді, коли буде сформовано належні стійкі передумови, без ризиків для макрофінансової стабільності. 

До того ж Пишний додав, що реформа корпоративного управління поширюватиметься не лише на банки, а й на небанківський сектор.

"У 2024 році до реформування залучатимуться страховики, фінансові компанії та кредитні спілки. Попереду багато роботи", — зазначив він.

Нагадаємо, 1 грудня у НБУ скасували усі обмеження на обсяги можливого продажу готівкової іноземної валюти населенню. Йдеться про зняття лімітів для банків та небанківських фінансових установ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.12.2023 21:20