Як відзначити Новий рік, поєднавши приємне з корисним?

28 ГРУДНЯ 2018 00:00

Всесвітній фонд дикої природи і Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) готові допомогти вам порадувати оточуючих, не забруднюючи планету.

Звичайно, приємно отримати подарунок, упакований в красивий папір і перев'язаний блискучими стрічками. Але вся ця краса радує нас лише кілька хвилин, а потім вирушає у відро для сміття. Взагалі в період різдвяних і новорічних свят кількість сміття різко зростає: в США і Європі, наприклад, - на 25-30 відсотків. У сміттєвих баках виявляється не тільки обгортковий папір і ялинкова мішура, але часом і непотрібні подарунки.

Опитування громадської думки показують, що люди отримують на Новий рік зовсім не ті подарунки, які хотіли б отримати. Так, чоловіки мріють про смартфон, а жінки - про подорож. Але замість цього їм частіше дарують косметику, шоколад і книги. І справа не тільки в тому, що це підживлює надмірне споживання і виснажує ресурси. Такі популярні подарунки, як гель для душу, шампунь або інші «мийні» речовини - не тільки банальне рішення, а й загроза для природи і здоров'я через що містяться в них поверхнево активних речовин (ПАР).

Чи не менше шкоди навколишньому середовищу принесуть і непотрібні електроприлади. До речі, подумайте, перш ніж купувати нову модель смартфона або комп'ютера - чи дійсно вони вам так вже потрібні? Електронні відходи забруднюють ґрунт та воду, не кажучи вже про витрачені даремно кошти.

Але ж подарунки можуть бути і приємними, і екологічними. Чомусь б меломанам не подарувати квиток в оперу або на концерт, а театралам - на спектакль? Проявіть творчість і зробіть подарунок самі - наприклад, сіль або скраб для тіла, спечіть торт, зв'яжіть теплий шарф. Подарунковий сертифікат не обов'язково повинен мати грошовий вираз: дайте друзям кілька уроків шиття або ікебани - навчіть чогось цікавого, що вмієте робити самі. Візьміть подругу з собою на заняття йогою або, якщо ви захоплюєтеся історією міста, проведіть екскурсію по улюблених місцях.

Але якщо вже ви даруєте щось матеріальне (але потрібне!), Упаковку можна зробити самим - варто тільки дати простір фантазії. А якщо змайструвати ялинкові іграшки разом з дітьми, їм це принесе набагато більше радості, ніж іграшка, куплена в магазині. Як не дивно, екологи рекомендують купувати живу, а не пластикову ялинку. Причому купувати її потрібно на офіційних ялинкових базарах, де можна попросити документацію, щоб переконатися в тому, що вона зрубана законно.

У Всесвітньому фонді дикої природи пропонують кілька способів «продовжити» ялинці життя - зробити з обрізаних гілок опори для витких рослин на дачі, а з голок - настій для ароматної ванни, маску для волосся, наповнювачі для матраців або навіть пасту від застуди. Можна взагалі народити живу ялинку, що росте у дворі, купити ялинку в горщику і пересадити її потім на дачну ділянку або зробити «деревце» з підручних матеріалів. Щоб заощадити енергію, не забувайте вимикати ялинкові гірлянди, йдучи з дому і лягаючи спати.

До приготування частування теж можна і потрібно підійти відповідально - наприклад, купувати місцеві продукти - так ви скорочуєте викиди вуглецю в атмосферу. Купуйте продукти у великих обсягах за один раз, щоб уникнути зайвої упаковки - і користуйтеся багаторазовими сумками замість пластикових пакетів. Особливо обережно підходьте до покупки осетрової ікри - в Росії на передноворічні дні припадає більше половини її продажу, однак 80 відсотків чорної ікри видобувається браконьєрським способом, що призводить до знищення осетра.

Розраховуйте кількість їжі, щоб залишки не опинилися на смітнику. Пам'ятайте, що в світі викидається третину продовольства. Не поспішайте викинути і непотрібні подарунки. В інтернеті є багато сайтів, де їх можна обміняти, продати або пожертвувати тим, кому вони дійсно потрібні.

Якщо ви зустрінете Новий рік, не завдаючи шкоди природі, то напевно і настрій у вас буде ще більш святковий. З наступаючим!

Суспільство, 28.12.2018 00:00