Колаж TrueUA

JAS 39 Gripen замість F-16. Як зволікання США з постачанням літаків Україні може обернутися проти них самих

20 СЕРПНЯ 2023 11:15

З моменту повномасштабного вторгнення Росії Україні "сватають" різні літаки західного виробництва: американські F-16 Fighting Falcon і F/A-18 Hornet, шведський JAS 39 Gripen, англо-італо-іспано-німецький Eurofighter Typhoon, англо-італо-німецький Panavia Tornado і навіть французький Dassault Rafale. Однак українська влада чітко дала зрозуміти, що вважає пріоритетом саме F-16.

Сполучені Штати одразу натякнули, що вільних літаків у них зараз нібито немає, та, якщо хтось з країн-експлуатантів F-16 погодиться передати їх Україні, то вони заперечувати не будуть. Щоправда, заява про це була зроблена ще у 2022 році, а до офіційного дозволу на реекспорт літаків справа дійшла лише 18 серпня 2023 року, і то — лише для Данії та Нідерландів (за міжнародними правилами, перепродавати зброю третім країнам можна лише за згодою країни-виробника).  

Літаки F-16

Літаки F-16. Фото: USAF

Тут варто звернути увагу, що саме Данія й Нідерланди очолюють так звану "Коаліцію винищувачів" — неформальну організацію, створену для взаємодії країн, які висловили бажання передати свої винищувачі F-16 для України. І хоч ця коаліція була створена ще 16 травня 2023 року, підготовка українських льотчиків для пілотування літаками F-16 весь час відкладалась і розпочалась лише в серпні, а самі літаки можуть опинитися в Україні не раніше весни 2024 року. І це якщо знову не буде різного роду затримок.

А без підготовки льотчиків ні про яку передачу літаків йтися не може, адже це не той випадок, коли, вміючи їздити на умовних "Жигулях", можна сходу пересісти на умовний Ford. З літаками це не спрацює. Історично так склалося, що принципи керування бойовими літаками по обидва боки "залізної завіси" розвивались за різними, можна навіть сказати — протилежними, сценаріями.

Західні літаки справді є складними для пілотів, які звикли літати на літаках радянського і пострадянського зразків (і, відповідно, навпаки). Точніше навіть не складними, а іншими. Особливо в плані просторової орієнтації, де у всіх моделей західного зразка символ літака на приладній панелі нерухомий, а штучний горизонт рухається і завжди залишається паралельним справжньому горизонту, тоді як у радянських літаків все влаштовано навпаки — штучний горизонт нерухомий, а символ літака рухається. Щоб перевчитись і довести нові навички до потрібного рівня автоматизму, пілотам потрібен час, який для України на вагу навіть не золота, а людських життів.

Кабіна літака F-16

Кабіна літака F-16. Фото: USAF

Судячи з усього, українській владі набридло, що її годують обіцянками, і вона вирішила зробити "хід конем". 19 серпня президент України Володимир Зеленський відвідав Швецію де, серед іншого, домовився за початок навчання українських пілотів на шведських літаках JAS 39 Gripen, для отримання яких достатньо двосторонньої україно-шведської угоди, без посередників та схвалення третьою стороною.

"Літаки Gripen — це гордість Швеції. Я впевнений, що Gripen можуть зробити нашу свободу значно захищенішою. Тестові випробування Gripen за участі українців, наших пілотів, уже почались", — оголосив Зеленський у Стокгольмі, додавши, що детально обговорив зі шведським прем'єром майбутні кроки щодо можливості відкрити тематику отримання Україною цих літаків.

Цей жест українського президента можна сприймати як прозорий натяк американцям: не хочете, щоб Україна пересіла з радянських літаків на американські, тоді вона пересяде на шведські.

Літак JAS 39 Gripen

Літак JAS 39 Gripen. Фото: SAAB

І тут важливо розуміти, що утримання бойових літаків — дуже дороге задоволення, й у світі практично не існує країн, які можуть собі дозволити тримати на озброєнні бойові літаки хоча б двох різних марок, тому що це означає подвоєння і без того немалих витрат на обслуговування, ремонт і запчастини. Тому, коли якась країна бере на озброєння певну марку бойових літаків, то вона щонайменше на кілька десятиліть зв'язує себе співпрацею з виробником лише цих літаків, а інші знімає з озброєння і перепродає або утилізує.

Зі свого боку, для виробників літаків (а всі вони контролюються урядами своїх країн) це боротьба за ринки збуту. Наприклад, якщо Україна почне отримувати американські літаки F-16, то американські виробники бойових літаків отримають вихід на український ринок, а це армія найбільшої країни у Європі, якій у перспективі можна буде постачати інші моделі своїх літаків, аж до сучасних F-35. Водночас питання про інші марки (Gripen, Typhoon, Rafale тощо) автоматично зніметься з порядку денного.

Літак JAS 39 Gripen

Літак JAS 39 Gripen з повним озброєнням. Фото: SAAB

Так от, візитом до Швеції Зеленський прозоро натякнув Байдену, що, мовляв, Україна хоч і зупинила свій вибір на авіаційній співпраці з США, але якщо у Вашингтоні будуть зволікати, то Київ буде змушений зосередитись на співпраці зі Швецією (а США в такому разі втратять потенційний ринок збуту), навіть попри те, що шведські літаки JAS 39 Gripen оцінюються дещо слабшими за американські F-16 Fighting Falcon. Побачимо, чи це спрацює.

Денис Крига, спеціально для TrueUA

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 20.08.2023 11:15