Фото: legalaid.gov.ua

Яка відмінність між житловою субсидією і пільгою: пояснення ПФУ

В Україні чимало громадян плутають такі поняття як "житлова субсидія" та "пільга на житлово-комунальні послуги" і навіть часто вважають, що це різні назви однієї і тієї ж виплати. Проте це зовсім не так.

Фахівці Головного управління Пенсійного фонду України (ПФУ) в Донецькій області пояснили, чим відрізняються ці послуги.

Що таке житлова субсидія

За словами фахівців, житлова субсидія — це допомога від держави тим родинам, доходи яких не дозволять їм самотужки сплатити в повному обсязі кошти за спожиті житлово-комунальні послуги. 

"Це допомога, яка залежить від майнового та матеріального стану домогосподарства: маєш низький дохід, при цьому не маєш боргів за спожиті ЖКП — можеш отримувати житлову субсидію", — наголосили у ПФУ.

Зауважується, що умови призначення житлової субсидії та процедура отримання такої допомоги визначені Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848.

Що таке пільга на житлово-комунальні послуги

Пільга — надається визначеним категоріям громадян: ветеранам війни, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, захисникам та захисницям України, особам, постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, дітям війни, багатодітним сім’ї тощо. Водночас пільга на оплату житлово-комунальних послуг, залежно від категорії отримувачів, може надаватися як без урахування доходів, так і з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї. 

Пільгові категорії громадян згідно із законодавчими актами мають право на знижку з оплати житлово-комунальних послуг у грошовій формі з урахуванням середньомісячного доходу — 100 %, 50 %, 25 %.

У ПФУ додали, що перелік осіб, які мають право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, що надаються з урахуванням доходів, визначено Порядком надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затвердженим постановою Кабміну від 04.06.2015 № 389.

Нагадаємо, для призначення житлової субсидії громадяни, крім заяви та документів, які посвідчують особу, мають обов’язково подати декларацію. У Пенсійному фонді пояснили, як діяти в разі допущення помилки в документі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.03.2024 11:39