Фото: Pexels

Яке церковне свято 20 грудня: кого сьогодні вшановують віряни й що заборонено робити

У середу, 20 грудня, Православна церква вшановує пам'ять святого священномученика Ігнатія Богоносця. Він прийняв смерть за Ісуса Христа і врятував тим самим інших християн від страти.

TrueUA розповідає про це церковне свято та що сьогодні заборонено робити.

Що відомо про святого Ігнатія

Згідно з переказами, в дитинстві Ігнатій побачив Спасителя. Після цієї зустрічі маленький хлопчик почав щиро молитися, прославляти його ім'я в усіх своїх промовах. Через деякий час він став учнем Івана Богослова, а вже в зрілому віці зайняв місце єпископа Антіохійського. Під час кожної своєї проповіді він укріплював душі вірян закликами не боятися смерті від язичників.

Фото: ukr.mediа

Фото: ukr.mediа

Після того, як імператор Траян здобув перемогу над скіфами, він приказав принести язичницьким богам жертви. Ігнатій відмовився цей наказ виконувати. За це його відправили до Риму, щоб там його стратити.

Процес відбувався на арені цирку. Тіло святого роздерли дикі звірі, проте його серце залишилося недоторканим. Очевидці стверджували, що на його внутрішній стороні був напис "Ісус Христос".

Що не можна робити в цей день

  • Не можна нічого позичати сусідам.
  • Не  можна впускати додому незнайомців.
  • Не можна лаятися і сваритися.
  • Не можна важко фізично працювати.
  • У цей день заборонено їсти м'ясо, яйця і молочні продукти, адже все ще триває Різдвяний піст.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, починаючи з цього року, Різдво в Україні, як і в більшості країн християнського світу, святкуватимуть 25 грудня. Проте у Православній церкві ультиматумів вірянам не ставлять і під час переходу на новоюліанський календар одразу зазначили, що люди можуть святкувати Різдво як за новим, так і за старим стилем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 20.12.2023 06:44