Фото: УГКЦ

Яке церковне свято 19 грудня і що заборонено робити

У вівторок, 19 грудня, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять святого мученика Воніфатія. Він вважається небесним заступником для всіх людей, охороняючи їх від хвороби та пияцтва. Тому, йому часто моляться для позбавлення від алкоголізму.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято та що не варто робити у цей день. 

Що відомо про святого Воніфатія

Воніфатій жив у Римі та служив правителю у патриціанки Аглаї. Він був добрим до жебраків і мандрівників, чуйним до чужої біди, готовим прийти на допомогу стражденному. Проте любив випити та перебував у гріховному зв'язку з господинею (Аглаєю). Це обтяжувало обох і викликало бажання спокутувати гріхи. У своїх молитвах пара просила Господа про позбавлення від диявольських вчинків.

Дізнавшись, що зберігання мощей святих допоможе знайти порятунок, Аглая відправила Воніфатія в Малу Азію викупити та привезти останки мучеників. Там він став свідком катування 20 мучеників. Святий цілував їх кайдани, відмовився від язичницького жертвопринесення та відкрито визнав себе християнином.

Фото: bessarabia.in.ua

Фото: bessarabia.in.ua

Розгніваний суддя наказав схопити римлянина і катувати його. Кати били святого до кісток, встромили під нігті голки, але той терпів, звівши очі до неба. Потім йому влили в рот розтоплене олово і кинули в чан з киплячою смолою. Але раптово з небес зійшов ангел, посланий Господом. Кипляче вариво вилилося з котла, утворивши навколо вогонь, що поглинув багатьох язичників, що стояли поруч. Воніфатій же залишився неушкодженим. Тоді йому відрубали голову. В останній молитві мученик просив Спасителя про прощення гріхів і позбавлення всіх людей від нечисті і язичницької омани. Після усікновення голови з ран Воніфатія разом з кров'ю потекло молоко. Побачивши це диво, 500 язичників звернулися в християнську віру. Для їх поховання Аглая у своєму маєтку побудувала невеликий храм, наказавши і себе поховати там після її смерті.

День пам'яті святого мученика Воніфатія Тарсійського в черговий раз доводить, що Господь милостивий і любить всіх. Він прощає гріхи тим, хто має в серці велику християнську віру, кається, готовий зректися згубних пристрастей і змінити своє життя, згідно з церковними приписами. На сьогодні мощі святого зберігаються на Авентинському пагорбі в старовинній базиліці Сант-Алессіо.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна виносити сміття з дому.
  • Не можна цього дня влаштовувати скандали.
  • Краще не сидіти вдома, а вирушити на прогулянку.
  • У цей день заборонено їсти м'ясо, яйця і молочні продукти, адже все ще триває Різдвяний піст.
  • Категорично заборонено лінуватися. У цей день потрібно встати раніше і відразу взятися за справи.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі церковні свята, які припадають на грудень 2023 року. Тепер у перший місяць зими українці будуть святкувати велике церковне свято — Різдво Христове та Щедрий вечір.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 19.12.2023 06:15