Японія має намір обговорити приналежність Курильських островів і підписання мирного договору

02 ВЕРЕСНЯ 2018 09:25

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе розраховує на ґрунтовні переговори з президентом РФ Володимиром Путіним на полях четвертого Східного економічного форуму у Владивостокі.

«Ми проведемо ґрунтовну дискусію з паном Путіним. Я хотів би вирішити проблему приналежності чотирьох островів у складі північних територій (так в Японії називають спірні території південних Курильських островів) і підписати мирний договір», - заявив Абе в інтерв'ю газеті Sankei.

Очікується, що переговори між російським лідером і прем'єром Японії пройдуть 11 вересня.

Нагадаємо, мирний договір з Японією після Другої світової війни так і не був підписаний. Перешкодою стали претензії Токіо на південнокурильські острова Ітуруп, Кунашир, Шикотан і ряд дрібних незаселених островів Малої Курильської гряди, які в Японії називають Хабомаї.

З точки зору Москви, острови відійшли СРСР за підсумками війни, тому російський суверенітет над ними має відповідне міжнародно-правове оформлення і не підлягає сумніву.

Східний економічний форум пройде у Владивостоці 11-13 вересня. Японську делегацію з приблизно 400 осіб очолить прем'єр-міністр Сіндзо Абе.

Світ, 02.09.2018 09:25