Скріншот із відео X/JAXA_en

Японія вперше посадила на Місяць космічний апарат, але виникла проблема

У п'ятницю, 19 січня, близько 17:20 за київським часом японський місячний посадковий апарат Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) здійснив посадку на поверхню Місяця.

Про це повідомляє BBC. Відтак, Японія стала п'ятою країною, які вдалося приземлити свій космічний апарат на Місяць.

Проте після приземлення з апаратом одразу виникли проблеми. Зокрема, сонячна панель японського місячного модуля SLIM  перестала виробляти електроенергію. Зазначається, що потужностей бортового акумулятора вистачить на кілька годин, і що команда на Землі зробить усе можливе за цей час, щоб сонячні генератори почали працювати. 

"SLIM зараз працює тільки від акумулятора, і ми надаємо пріоритет передачі його даних на Землю", — заявив на пресконференції Хітоші Кунінака, керівник космічної лабораторії JAXA.

Водночас представники Японського космічного агентства кажуть, що загалом більшість обладнання працює належним чином, тож посадка була успішною.

Головним завданням японського місячного посадкового модуля SLIM, розробленого Mitsubishi Heavy Industries (MHI) спільно з JAXA, було відпрацювання технології високоточної посадки апаратів у межах 100 метрів (а не кілометрів, як зазвичай) від запланованої точки на поверхні природного супутника Землі. Під час спуску він також вивчав кратери та рельєф Місяця.

У рамках місії SLIM планувалося отримати дані про кількість хімічних елементів у реголіті (місячний ґрунт). Апарат оснащений кількома камерами. Крім того, він доставив на Місяць пару мікророверів. І апарат, і мікроровери були розраховані на роботу на місячній поверхні протягом двох тижнів.

Японський місячний посадковий модуль SLIM було запущено 7 вересня за допомогою ракети-носія H-IIA компанії Mitsubishi Heavy Industries (MHI) разом із рентгенівським телескопом XRISM (X-ray Imaging and Spectroscopy Mission), призначеним для вивчення космосу за допомогою рентгенівської візуалізації та спектроскопії.

Нагадаємо, раніше науковці Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) виявили невідомий сигнал, який надходить з-за меж нашої галактики. Пояснення даному сигналу поки немає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 20.01.2024 10:38