Фото: CMG

Китай планує висадити людей на Місяць: коли це може статися

Китай до 2030 року має намір здійснити пілотований політ на Місяць та висадити астронавтів на його поверхню.

Про це в інтерв’ю CGTN заявив головний розробник китайської програми дослідження Місяця Ву Вейжень.

"До 2030 року китайці точно зможуть ступити на Місяць. Це не проблема", — сказав Ву.

Він зазначив, що наразі Національне космічне управління КНР реалізує четверту фазу програми дослідження Місяця, що передбачає запуски трьох місій під назвами "Чан’е-6", "Чан’е-7" і "Чан’е-8" та будівництво на супутнику Землі міжнародної Місячної дослідницької станції.

Ву уточнив, що місія Чан’е-6 у 2024 році має взяти зразки місячного ґрунту зі зворотного боку супутника, що стане першим випадком отримання людством ґрунту із зворотного боку природного супутника Землі.

Місія Чан’е-7 повинна здійснити посадку на південному полюсі Місяця і провести пошуки слідів води, а місія Чан’е-8, яку планують запустити приблизно у 2028 році, у співпраці з Чан’е-7 має створити основу для будівництва Місячної дослідницької станції на південному полюсі супутника. 

План також передбачає запуск у 2024 році супутника зв’язку Queqiao-2 з ретрансляторами, головною функцією якого буде забезпечення зв’язку між Землею та космічними апаратами на поверхні Місяця, а також підтримання взаємодії між Чан’е-7 і Чан’е-8, оскільки вони знаходитимуться досить далеко один від одного.

"Ми будуємо сузір’я супутників навколо Місяця, систему, яка зможе надавати послуги зв’язку, навігації та дистанційного зондування. Після цього ми зможемо проводити дослідження глибокого космосу", — сказав він, додавши, що за допомогою такого Інтернету астронавти на Місяці, окрім іншого, отримають доступ до телевізійних програм та ігор. 

При цьому, за словами Ву, китайська Місячна дослідницька станція буде відкритою для міжнародних партнерів, і КНР вітатиме "участь розвинених країн, таких як Сполучені Штати та європейські держави".

Нагадаємо, астрономи виявили ще один космічний супутник Землі. Ним виявився астероїд 2023 FW13, який відкрили лише цього року. Він обертається навколо Сонця синхронно із Землею, що робить його "квазимісяцем" нашої планети.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 25.04.2023 19:58