Фото: Вікіпедія

Японія заявила про погрози з боку Китаю після початку скидання радіоактивної води в океан

Японія повідомила, що отримує безліч "вкрай сумних" телефонних дзвінків з погрозами після того, як почала скидання очищеної радіоактивної води з АЕС "Фукусіма" в Тихий океан. Влада країни припускає, що повідомлення надходять з Китаю. 

Про це повідомляє Reuters. Своєю чергою посольство Китаю в Токіо заявило, що воно також отримувало "неприємні дзвінки" з Японії.

"До Японії надходить безліч телефонних дзвінків з погрозами, які, ймовірно, виходять з Китаю... Ці події викликають жаль й стурбованість", — заявив на черговій прес-конференції секретар кабінету міністрів Японії Хірокадзу Мацуно.

Як повідомило Міністерство закордонних справ Японії, такі заклики спонукали заступника очільника відомства Масатаку Окано викликати посла Китаю. Своєю чергою представник Міністерства закордонних справ Китаю заявив, що йому не відомо про погрози. Водночас посольство Китаю в Токіо опублікувало заяву, в якій йдеться про те, що воно надіслало Японії суворі заяви з приводу того, що китайське посольство і консульства в Японії отримують "велику кількість неприємних дзвінків з Японії".

"Ці дзвінки викликали "серйозне втручання у нормальну роботу посольства та консульств", — заявив посол У Цзянхао.

Прем'єр-міністр Фуміо Кісіда заявив, що уряд "наполегливо" попросив Пекін закликати своїх громадян діяти "спокійно та відповідально" після того, як повідомлялося про випадки кидання каміння в японській школі у столиці Китаю та посольстві. Також, як пише Reuters із посиланням на владу Японії, 24 серпня до мерії Фукусіми почали надходити дзвінки з погрозами із кодом Китаю (+86), а наступного дня кількість таких дзвінків перевищила 200, що призвело до перевантаження телефонних ліній та порушення нормальної роботи міських службовців. Вказується, що один із тих, хто телефонував до мерії Фукусіми, залишив коментар на кшталт: "Чому ви скидаєте зіпсовану воду в Тихий океан, який є морем для всіх?".

Керівник японської мережі ресторанів повідомив, що у філії в центрі Токіо часто дзвонять люди, які розмовляють китайською. А у Китаї до японської школи у прибережному місті Ціндао кинули камінь.

Reuters вказує, що під час скидання води у Тихий океан оператор АЕС фільтрує забруднену воду, аби видалити ізотопи, залишаючи лише тритій — радіоактивний ізотоп водню, який важко відокремити.

Нагадаємо, з 24 серпня Японія почала скидати забруднену радіоактивну воду з АЕС "Фукусіма-1" в океан. Таке рішення ухвалила влада країни попри критику рибальських спільнот, Китаю та деяких вчених. Кількість очищеної води з "Фукусіми-1", яку скинуть у море з 2023 року до березня наступного року, становить 31 200 тонн.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.08.2023 02:34