Фото: Minval AZ

ЄС, Росія та США провели секретні переговори по Карабаху, — Politico

Вищі посадові особи Сполучених Штатів Америки, Росії та Європейського Союзу провели секретні переговори за кілька днів до початку військової операції Азербайджану в Нагірному Карабаху. Така зустріч є рідкістю, однак підтверджує певний — хоч і, зрештою, безуспішний — контакт між Москвою та Заходом щодо серйозних безпекових проблем після того, як вторгнення президента Росії Володимира Путіна в Україну в лютому 2022 року підірвало регулярну дипломатію.

Про це інформує Politico з посиланням на джерела. Високопоставлений дипломат, знайомий з перебігом обговорень, повідомив виданню, що зустріч відбулася 17 вересня у Стамбулі. Сторони намагалися тиснути на Азербайджан, аби змусити країну припинити дев’ятимісячну блокаду Нагірного Карабаху та дозволити пропуск конвоїв з гуманітарною допомогою з Вірменії.

За словами посадовця, на спільній зустрічі увага приділялася наступним заявам: "Як покращити рух цих вантажівок" і забезпечити постачанням продуктів харчування та палива для приблизно ста тисяч мешканців.

Від США на зустрічі був старший радник Вашингтона з переговорів на Кавказі Луї Боно, ЄС направив представника блоку в регіоні Тойво Клаару, а Росія — Ігоря Ховаєва, який є спеціальним посланником Путіна щодо відносин між Вірменією та Азербайджаном.

Представник Держдепартаменту США відмовився коментувати зустріч, заявивши лише, що "ми не коментуємо обговорення питань конфіденційності". Однак американський чиновник, знайомий із цим питанням, пояснив, що дискусії виникли через те, що "Кремль все ще має вплив у регіоні".

Конфлікт у Нагірному Карабаху

Азербайджан 19 вересня поточного року розпочав "антитерористичні заходи" в Нагірному Карабасі для відновлення конституційного ладу. Формальним приводом став підрив вантажівки та загибель військових, у чому звинуватили Вірменію

Влада невизнаного Карабаху ухвалила рішення про припинення вогню 13:00 20 вересня. Регіон перейшов під контроль Азербайджану.

"Досягнуто угоди про виведення підрозділів, що залишилися, і військовослужбовців ЗС Вірменії, розформування та повне роззброєння "збройних формувань армії оборони Нагірного Карабаху" та виведення важкої техніки та озброєнь з цієї території", — йдеться в повідомленні.

Водночас Міноборони Азербайджану підтвердило, що роззброєння вірменських формувань у Карабаху та виведення вірменських військових забезпечуються в координації з російськими "миротворцями".

Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що вірменська сторона не брала участі у підготовці домовленостей між Азербайджаном і "владою" Нагірного Карабаху.

Напруга між двома країнами останнім часом знову зростала через Нагірний Карабах, за який вони вели спір з 1991 року. Гірський регіон є міжнародно визнаною частиною Азербайджану, але населений переважно етнічними вірменами. Туди 2020 року ввели "російських миротворців". У липні Азербайджан встановив новий контрольно-пропускний пункт на шляху до Карабаху, в Лачинському коридорі, що Вірменія назвала грубим порушенням угоди про припинення вогню від 2020 року.

Мешканці Вірменії незадоволені тим, як вирішилася ситуація з Нагірним Карабахом. У місті тривали мітинги. Зокрема, вірмени рвали свої російські паспорти під посольством Російської Федерації в Єревані.

Нагадаємо, що секретар Радбезу Вірменії Армен Григорян і радник президента Азербайджану Хікмет Гаджиєв зустрілися 26 вересня у Брюсселі. Переговори відбулися за посередництва радників президента Франції Емманюеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца та президента Європейської ради Шарля Мішеля.

3 жовтня Служба державної безпеки Азербайджану у Нагірному Карабаху затримала колишніх президентів невизнаної республікиАрештованих привезли до Баку та порушили проти них кримінальні справи за сепаратизм.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.10.2023 01:42