Європейці випробували дрон доставкою вантажу з берега на судно

16 БЕРЕЗНЯ 2019 15:14

Європейський консорціум Airbus Helicopters провів випробування безпілотного літального апарату Skyways доставкою вантажу з берега на судно, що знаходиться на відстані від берегової лінії.

Згідно з повідомленням концерну Airbus перевірка визнана успішною і стала першим етапом в більш масштабній програмі випробувань перевезення різних вантажів з берегової бази на віддалені від узбережжя суду.

В даний час доставка різного роду вантажів, в тому числі запчастин і продуктів, проводиться на судна, що стоять на віддаленому зовнішньому рейді  катерами або навіть вертольотами, якщо мова йде про важкі об'єкти. Це робить доставку вантажів дорожче.

Скоротити витрати можна було б заходом судна в порт і причалювання, однак це неможливо в разі великої завантаженості транзитного порту або в разі великотоннажного судна, осадка якого може перевищувати глибину акваторії порту.

Під час випробувань, що проводилися в Сінгапурі, безпілотний октокоптер Skyways перевіз 1,5 кілограма різних витратних матеріалів, надрукованих на 3D-принтері. Матеріали були доставлені на транспортно-буксирне судно «Пасифік Сентуріон», що стояв в 1,5 кілометрах від узбережжя.

Апарат долетів до судна і повернувся назад на берег в повністю автономному режимі. Політ безпілотника проходив по заздалегідь зазначеним повітряним коридорах. В цілому доставка вантажу на судно зайняла десять хвилин.

В ході наступних етапів випробувань планується збільшити масу вантажу Skyways, а також дальність його польоту. На заключному етапі випробувань апарат повинен буде доставити вантаж масою 4 кілограми на судно, що знаходиться в трьох кілометрах від берега. Пізніше послугу доставки вантажів за допомогою дронів на судна, що стоять на рейді, планується зробити регулярною.

Слід зазначити, що консорціум Airbus Helicopters вже кілька років співпрацює з Управлінням цивільної авіації Сінгапуру з питань розвитку системи дронів. Зокрема, в кампусі Національного університету Сінгапуру діє система дронів, які використовуються для доставки документів.

Технології, 16.03.2019 15:14