Фото: Pixabay

Європі передрекли нову серйозну кризу

Європейські країни може чекати серйозна криза із забезпеченням населення водою. Наразі більш як четверта частина суходолу Європи перебуває у стані посухи.

Про це повідомляє Politico.

Зазначається, що вчені Технологічного університету Граца в Австрії цьогоріч у січні опублікували дослідження запасів підземних вод в Європі. За даними експертів, країни регіону переживають посуху з 2018 року і наразі ситуація з водою дуже ненадійна.

"Кілька років тому я сказав би, що у нас в Європі достатньо води. Тепер схоже, що у нас можуть бути проблеми", — сказав Торстен Мейєр-Гер, один з авторів дослідження.

Опади, які очікуються в регіоні найближчими тижнями, зможуть трохи полегшити долю сільського господарства. Водночас експерти переконані, що навіть дощовий травень не зможе виправити нинішній дефіцит ґрунтових вод у Європі.

За даними місцевої влади Андалусії в Іспанії, близько 80 000 жителів невеликого містечка Алькахарехос та 27 інших сіл у провінції Кордова покладаються на питну воду, що привозиться вантажівками. Їхнє природне джерело води "вбила" спека. Загалом в Іспанії водосховища заповнені в середньому на 50%, в Андалусії та Каталонії — рівень упав приблизно до 25%.

Варто зауважити, що влада Італії готується створити робочу групу, яка зосередить зусилля на боротьбі з наслідками сильної посухи, що вже починає позначатися на сільському господарстві. Провідний італійський метеоролог Лука Меркаллі зазначив, що країні вдасться уникнути повторення екстремальної посухи, як була минулого літа, лише у тому випадку, якщо навесні випаде велика кількість опадів.

В австрійському Тіролі у 2022-2023 роках була зафіксована найсухіша зима за всю історію спостережень. У деяких частинах Швейцарії муніципалітети вже закликають жителів заощаджувати воду. Науковці попереджають, що вплив зимової посухи, швидше за все, відчуватиметься також і в Німеччині та нижніх регіонах Австрії.

Міністр екологічного переходу Крістоф Бешю попередив, що Франції найближчими роками доведеться справлятися зі скороченням кількості води на 40%.

"Очевидно, що в деяких частинах Європи нестача опадів і поточний дефіцит є такими, що рівень води буде нелегко відновити до початку літа", – сказав Андреа Тореті, старший науковий співробітник Європейської обсерваторії посухи.

Нагадаємо, у квітні Україні накрили паводки. Підвищення рівня води спровокувало затоплення населених пунктів у Черкаському та Золотоніському районах

Крім того, у Вишгородському районі Київської області 13 квітня сталося стихійне лихо. Річка підтопила селище міського типу Іванків. Унаслідок тривалих дощових опадів розмило дамбу місцевого ставка. Вода впала у річку, яка проходить неподалік жилих вулиць. Водою розмило та підтопило дві вулиці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.04.2023 15:10