ЮНЕП: ми є свідками масштабного вимирання живої природи

14 БЕРЕЗНЯ 2019 09:43

«Ми є свідками масштабного вимирання живої природи», - йдеться в доповіді Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). Автори публікації попереджають про це і інших катастрофічні наслідки руйнування планети і закликають міжнародне співтовариство терміново вжити заходів.

Доповідь присвячена проведенню п'ятиденної Асамблеї по навколишньому середовищу, яка відкрилася в понеділок в Найробі. Автори документа вважають, що в умовах урбанізації та зростання чисельності населення для задоволення потреб людей потрібно все більше ресурсів. З 1975 року площа міст і передмість збільшилася в 2,5 рази.

Ресурси Землі при цьому виснажуються, а бурхлива діяльність людини з благоустрою міст, будівництва інфраструктури і забезпечення населення продовольством та іншими благами руйнує планету.

В результаті нам загрожує зміна клімату, забруднення повітря і океанів, втрата біо-різноманіття, збільшення масштабів деградації земель і опустелювання, знищення лісів.

Як правило, при цьому страждають найменш захищені верстви населення: жінки, діти, малозабезпечені та ін.

Це вже шостий всеосяжний доповідь ЮНЕП про стан навколишнього середовища під назвою «Глобальна екологічна перспектива».

У роботі над цими публікаціями, які випускають на прохання країн-членів ООН, беруть участь сотні людей: співробітники ЮНЕП, представники урядів, а також провідні вчені та фахівці з різних країн світу. Головне завдання - донести дані доповіді до тих, хто визначає політику і приймає рішення - учасників Асамблеї ООН по навколишньому середовищу.

Одна з глав публікації присвячена, наприклад, станом водно-болотних угідь. Ці прісноводні екосистеми допомагають покращувати якість води, а також захищають від посухи і повені.

Однак за останні півстоліття 40 відсотків цього ресурсу було втрачено через урбанізації, розвитку інфраструктури та інших факторів, пов'язаних з діяльністю людини.

За 15 років, з 1996 по 2011 рік, збиток від втрати водно-болотних угідь склав 2,7 трлн доларів. Крім того, в більшості регіонів якість води з 1990 року значно погіршився внаслідок забруднення органічними та хімічними речовинами.

Автори доповіді переконані в тому, що нинішні моделі споживання і виробництва не є стійкими: якщо нічого не змінити, екологічні показники будуть і далі погіршуватися. Більш того, ці моделі в довгостроковій перспективі можуть виявитися вкрай дорогими для багатьох країн, оскільки ліквідувати наслідки часто обходиться дорожче, ніж їх запобігати.

Суспільство, 14.03.2019 09:43