Фото: Kremlin.ru

Путін натякнув на ядерну війну? Що означає договір про стратегічні наступальні озброєння, участь в якому призупинила Росія

Президент Російської Федерації Володимир Путін 21 лютого повідомив, що призупиняє свою участь у Договорі про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь.

"РФ не виходить з договору, а саме призупиняє свою участь, але перш ніж повернутися для обговорення цього питання, треба повернутися до того, на що все ж таки претендують такі країни Північноатлантичного альянсу, як Франція і Велика Британія, і як ми будемо враховувати їхні стратегічні арсенали, тобто спільний ударний потенціал Альянсу", — заявив Путін під час своєї промови у посланні Федеральним зборам.

Що мав на увазі Путін?

Важко відповісти, ймовірно, про це знає лише він сам та спічрайтери, що готували для нього промову. РФ й так виконує всі свої міжнародні зобовʼязання так, як їй заманеться. Щобільше, за прийнятими до Конституції РФ поправками, національне законодавство є юридично вищим, ніж міжнародні договори.

Скільки ядерних боєголовок у НАТО?

Спільний ядерний удар Франції та Великої Британії, про який говорив Путін, навіть в сумі не дотягує до кількості стратегічних ядерних боєголовок у Кремля. Станом на кінець 2021 року РФ мала 6257 боєголовок, з них 1458 було безпосередньо розгорнуто, ще 3039 — перебувало на зберіганні, 1760 — знято з чергування. Франція та Британія мають у своєму арсеналі лише розгорнуті ядерні комплекси — 290 та 225 одиниць відповідно. Якщо сюди додати США з 5550 боєголовками, з них 1389 розгорнуто, 2361 на зберіганні та 1800 знято з чергування, то РФ все одно залишиться на першому місці за кількістю такої зброї.

Що таке Договір СНО?

Вперше Договір про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО) було підписано в липні 1991 року між СРСР та США та набув чинності в 1994 році. Документ встановлював ліміти ядерної зброї для обох сторін 1600 засобів доставки ядерних боєзарядів та 6 тис. боєголовок. Також вказувався розподіл зарядів за носіями бомбардувальниками, підводними човнами, наземними платформами. Після розвалу СРСР договір став неактуальним.

Новий договір вже між Росією і США про подальше скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь (Договір СНО-2) був підписаний на початку січня 1993 року в Москві. Договір СНО-2 мав набрати чинності в день обміну ратифікаційними грамотами, але не раніше набрання чинності Договору про СНО-1. Документ встановив, що до грудня 2001 року у Росії і США на розгорнутих носіях повинно було залишитися не більше 4250 боєзарядів.

Про що говорить СНО-3?

Новий СНО-3 набрав чинності у 2011 році терміном на десять років з подальшою пролонгацією ще на п’ять. За ним сторони зобов’язуються обмежити кількість ядерних боєголовок та їхніх носіїв до 1550 та 700 одиниць. На сьогодні це єдиний з договорів про контроль за ядерними озброєннями між РФ та США.

В серпні 2022 року Кремль вже вийшов зі своїх зобовʼязань по договору. МЗС РФ по офіційних каналах повідомило американську сторону, що надалі не допускатиме їхніх фахівців з інспекціями на свій ядерний арсенал. Процес контролю кількості ядерного озброєння за СНО-3 є повністю транспарентним, тобто, російські чи американські інспектори можуть вільно відвідувати необхідні об’єкти. Зупинка інспекції означає, що можливість підтвердити заявлену сторонами ситуацію в їхніх ядерних арсеналах наразі відсутня. Тобто РФ вже не виконує Договір СНО-3.

Як відреагували США і НАТО? 

Державний секретар США Ентоні Блінкен зазначив, що рішення Путіна є прикрим та безвідповідальним. США продовжать стежити за діями Росії та подбають про безпеку своєї країни і союзників. Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг уточнив, що відсьогодні Росія вже не є членом Договору СНО-3.

Чи став світ ближче до ядерної війни?

Світ перебуває на порозі ядерної війни вже кілька років поспіль, а стрілки "годинника судного дня" щороку переводять уперед. Зупинка дії СНО-3, в першу чергу, це політичне рішення від Путіна, щоб показати Вашингтону, що відносини між країнами більше не мають перспектив розвитку. Кремль не має довіри до адміністрації Байдена та не хоче шукати шляхів її повернення. Досить сумнівно виглядає, те, що РФ розпочне збільшувати свій ядерний арсенал економіка країни затиснута санкціями, а промисловість не здатна забезпечити потреби навіть в конвенційній зброї.   

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.02.2023 15:38