Фото: РБК-Україна

Заколот "вагнерівців" у Росії: ISW спрогнозував подальшу долю найманців Пригожина

Після збройного заколоту найманців Євгена Пригожина у Росії Кремль має намір взяти на себе формальний контроль над бойовиками приватної військової компанії "Вагнера". Її можуть перетворити на державне підприємство.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

Експерти зауважили, що видання The Wall Street Journal повідомило, про те що російська влада вирішила взяти під контроль діяльність ПВК "Вагнера" за кордоном. Зокрема, заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Вершинін вилетів у Дамаск, щоб повідомити президента Сирії Башара Асада, що ПВК більше не діятиме як незалежна організація в Сирії, і що найманці "Вагнера" прибули на російську військову базу в Латакії. А от у Центральноафриканській Республіці "вагнерівці" все ж залишаться. Про це представники російського МЗС повідомили президенту Фостіну-Арчанжу Туадері та керівництву Малі.

Аналітики також звернули увагу на той факт, що російський диктатор Володимир Путін зізнався, що Кремль "повністю фінансував" та "повністю забезпечував" ПВК "Вагнера". А це може стати формальною причиною для офіційної націоналізації.

"Націоналізація ПВК "Вагнера" допоможе зусиллям Міністерства оборони Росії включити наявних бойовиків до регулярних збройних сил РФ за контрактами. Націоналізація ПВК "Вагнера" навряд чи різко порушить його закордонну діяльність, і Кремль може бути зацікавлений у тому, щоб де-юре взяти на себе відповідальність за операції ПВК "Вагнера" за кордоном, щоб позбавити групу залишкового джерела впливу та незалежного грошового потоку", — підкреслюють в ISW.

Крім того, на думку фахівців Інституту, угода, укладена за посередництва самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, дуже ймовірно, усуне ПВК "Вагнера" як незалежного гравця.

"Кремль поки офіційно не заявив про плани націоналізувати ПВК "Вагнера", і, можливо, Путін ще не визначився, як підпорядкувати найманців", — зазначають аналітики.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що у Білорусі почали зводити табори для розміщення терористів ПВК "Вагнера". Перший табір на вісім тисяч людей зводять за 200 кілометрів від кордону з Україною. Його облаштують в Осиповичах Могильовської області.

Відомо, що ввечері 24 червня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко провів переговори з Пригожиним. У прес-службі російського диктатора заявили, що власник ПВК "Вагнера" прийняв пропозицію самопроголошеного президента Білорусі про зупинення руху найманців на території Росії та подальші кроки щодо деескалації напруги. Сам Пригожин підтвердив цю заяву та повідомив, що "вагнерівці" повертаються у польові табори. Пізніше у Кремлі заявили, що з Пригожина знімуть обвинувачення, а сам він поїде до Білорусі.

27 червня Лукашенко підтвердив, що власник приватної військової компанії "Вагнера" Євген Пригожин прибув до його країни. Найманці нібито повинні поділитися з білоруськими військовими своїм досвідом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.06.2023 07:58