Фото ілюстративне. Скріншот із відео

"Залізний купол" Ізраїлю може не витримати нової атаки Ірану, — ЗМІ

Ізраїль готується до скоординованої атаки Ірану та його союзників, яка може стати наймасштабнішим випробуванням для багатошарової системи протиповітряної оборони країни. 

Як повідомляє The Wall Street Journal, очікується, що Іран і "Хезболла" нападуть на Ізраїль у відповідь на цілеспрямоване вбивство в Бейруті Фуада Шукра, вищого командира "Хезболли", і лідера ХАМАСу — Ісмаїла Ганії.

Зазначається, що впродовж останнього десятиліття американсько-ізраїльська система "Залізний купол" стала провідною системою для збиття ракет малої дальності усвіті. Використання цієї системи зменшує загрозу від зброї, яку використовує терористичне угрупування ХАМАС для ударів по населених пунктах.

"Інша справа — можливості ліванської "Хезболли", що базується в Ірані. Іран має дрони й балістичні ракети, які "Залізний купол" не здатен зупинити. А "Хезболла" має арсенал з десятками тисяч мінометів, реактивних снарядів і високоточних ракет, які можуть поставити під загрозу оборону країни", — зазначила кореспондент новин у Тель-Авіві, яка висвітлює події в Ізраїлі та на Палестинських територіях, Анат Пелед.

Водночас у відповідь на ці загрози Ізраїль спільно зі Сполученими Штатами Америки створив велику систему протиповітряної оборони, яка використовує можливості ізраїльських, американських та інших військово-повітряних сил та радарні системи в сусідніх країнах. Це потрібно для того, щоб збивати ракети, які запускає Іран.

Саме ця система була випробувана у квітні цього року, коли Ізраїль за допомогою США, Великої Британії та Франції зміг збити іранський шквал з більш ніж 300 цілей, включно з дронами, крилатими та балістичними ракетами. У результаті роботи системи було знищено 99% повітряних цілей, які запустив Іран. За даними видання, лише одна людина була серйозно поранена в результаті цієї атаки.

Проте цього разу американські чиновники стурбовані тим, що напад з боку Ірану може супроводжуватися ще більш синхронізованими ударами від його союзників. Йдеться про "Хезболлу", єменських хуситів та повстанців в Іраку, які спробують зламати ізраїльські оборонні системи. 

За даними видання, одними з очікуваних труднощів у боротьбі з численним шквалом повітряних атак є необхідність швидко класифікувати багато різних цілей і вирішувати, які з них необхідно збити. Усе це в режимі реального часу. Так, слабким місцем ізраїльської протиповітряної оборони є дрони, особливо якщо їх багато. Труднощі з їхнім знищенням пов'язані зі здатністю дронів літати низько та уникати радарів протиповітряної оборони.  

Наразі Ізраїль розробляє нову систему під назвою "Залізний промінь", яка використовує лазер для збивання цілей, що, на думку фахівців з безпеки, може бути ефективним засобом протидії дронам. Проте ця система ще не введена в експлуатацію. Водночас деякі чиновники висловлюють думку, що вона може бути готова вже у 2025 році.

Нагадаємо, раніше видання The Wall Street Journal повідомляло, що Іран звернувся до Російської Федерації з проханням надати країні сучасні системи протиповітряної оборони. Такі кроки відбуваються на тлі ескалації та ймовірної масштабної війни з Ізраїлем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.08.2024 14:48