Аятолла Алі Хаменеї. Джерело: aa.com

Іран відповів на заклики низки країн послабити "помсту" Ізраїлю

Сполучені Штати Америки та низка інших держав закликали Іран пом'якшити реакцію на вбивство політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії. Проте Тегеран відповів відмовою. 

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Згідно з наявною інформацією, Вашингтон звернувся до урядів європейських та інших країн-союзників, передати Ірану пропозицію про відмову від ескалації. Проте представники Тегерану заявили, що їм байдуже, якщо відповідь Ізраїлю спровокує велику війну.

При цьому західні й арабські дипломати попередили, що обстріл Ізраїлю призведе до реакції у відповідь, а вияв стриманості дасть новому лідеру Ірану шанси на покращення відносин із Заходом. Також у заяві йшлося про те, що Вашингтон тисне в цьому питанні й на Ізраїль.

Водночас Тегеран вже почав розслідувати смерть глави політбюро ХАМАС Ісмаїла Ганії. Слідство намагається визначити всіх, хто "проявив недбалість або свідомо співпрацював з Ізраїлем". Політики у Тегерані наголошують, що остання атака виявила серйозні прогалини у розвідці іранських служб безпеки.

Варто зазначити, що у ніч на 5 серпня протиповітряна оборона Ізраїлю відпрацювала по ворожих цілях, що атакували країну з боку Лівану. Внаслідок ударів на півночі держави виявили уламки, якими було поранено двох військовослужбовців.

Раніше з’являлася інформація, що 3 серпня на Близький Схід прибув відповідальний за американські сили у регіоні генерал Майкл Курілла. Журналісти Axios додали, що його поїздка була запланована, але зараз Курілла намагатиметься мобілізувати коаліцію союзників для відбиття потенційної іранської атаки.

Американські та ізраїльські офіційні особи заявили, що не знають, чи будуть Іран і "Хезболла" здійснювати скоординовану атаку, чи діятимуть окремо. Вони додали, що, на їхню думку, й Іран, і "Хезболла" все ще працюють над завершенням своїх військових планів і затвердженням їх на політичному рівні.

Нагадаємо, що цієї ночі "Хезболла" випустила понад 30 ракет "Катюша" по Ізраїлю у відповідь на атаку ЦАХАЛа. Переважну більшість повітряних цілей перехопила система "Залізний купол".

Своєю чергою державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що вже у понеділок, 5 серпня, може розпочатись атака Ірану та "Хезболли" на Ізраїль. Наразі невідомо, якої форми набуде відплата Тегерану за вбивство лідера ХАМАСа Ісмаїла Ганії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.08.2024 07:51