Фото: СБУ

Заперечив існування України як суверенної держави: СБУ викрила Пашу "Мерседеса" на новому злочині (фото)

Служба безпеки України викрила митрополита Української православної церкви Московського патріархату Павла на нових фактах підривної діяльності проти України. Він заперечив існування України як суверенної держави.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Задокументовано, що за день до оголошення настоятелю Києво-Печерської Лаври Павлу (Петру Лебідю) першої підозри від СБУ митрополит дав відео-інтерв’ю одному з вітчизняних ЗМІ. У ньому він заперечив існування України як суверенної держави. Також московський піп назвав російську збройну агресію проти України "громадянським конфліктом", який триває з 2014 року.

"Ініційована СБУ судова лінгвістична експертиза підтвердила ці факти злочинних дій клірика", — йдеться у повідомленні.

У відомстві повідомили, що на підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили митрополиту про нову підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань вчинене службовою особою повторно);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України за вчинене службовою особою повторно).

Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Продовжуються слідчі дії для встановлення всіх обставин злочинів.

"Санкції статей передбачають до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна. Розслідування проводили за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури", — йдеться у повідомленні.

Що відомо про справу Паші "Мерседеса"

Вранці 1 квітня Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу. Йому інкримінують розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії РФ проти України. Шевченківський суд Києва ухвалив рішення призначити йому 60 днів домашнього арешту з носінням електронного браслета. 

Лебідь відмовився у залі суду надягати електронний браслет. За словами священнослужителя, йому протипоказано вдягати електронний браслет на ногу за станом здоров'я. Паша "Мерседес" зазначив, що у нього проблеми із венами, тому вдягнути браслет на ногу він не може. Згодом він поскаржився, що в будинку у селі Вороньків Київської області, де, згідно з ухвалою суду, він має перебувати, немає умов для проживання.

Нагадаємо, 21 квітня Київський апеляційний суд залишив Павла Лебедя під цілодобовим домашнім арештом. Ідентичний запобіжний захід обрав і суд першої інстанції. З0 червня запобіжний захід продовжили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.07.2023 18:56