Фото: соцмережа Х/ Рафаель Гроссі

Згорілу градирню на Запорізькій АЕС доведеться знести, — Гроссі

Градирню на окупованій росіянами Запорізькій атомній електростанції, яка була сильно пошкоджена внаслідок пожежі 11 серпня, доведеться знести.

Про це під час свого візиту на ЗАЕС заявив очільник Міжнародного агентства з атомної енергії, пише Reuters. 

"До сьогоднішнього дня ми не могли дістатися до цієї точки, високо у вежі, тому ми можемо набагато краще оцінити завдані збитки. Ця велика споруда непридатна для використання в майбутньому, тому її, ймовірно, колись знесуть", — наголосив він.

Так, Гроссі описав інцидент з пожежею на ЗАЕС, як одну з численних "нерозсудливих атак", але не приписував провину за неї.

Зокрема, у ході свого візиту Гроссі провів інспекцію помпової станції, яка забезпечує водою. Водночас після руйнування Каховської гідроелектростанції торік, води на ЗАЕС бракує. Посадовець також відвідав сховище ядерного палива. Так, 2 вересня очільник МАГАТЕ проводив зустріч з президентом Володимиром Зеленським. За словами Гроссі, справи на окупованій атомній станції, де з середини 2022 року дислокуються інспектори МАГАТЕ, "дуже крихкі".

Що відомо про пожежу на ЗАЕС 

Ввечері 11 серпня президент Володимир Зеленський заявив, що російські загарбники влаштували пожежу на території Запорізької атомної електростанції в Енергодарі. Загоряння було видно навіть із Нікополя, що у Дніпропетровській області.

Згодом в "Енергоатомі" повідомили, що на ЗАЕС сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання. Внаслідок пожежі сталося загоряння градирні номер один та пошкодження іншого технологічного обладнання. На думку фахівців, вірогідна причина пожежі — недбалість рашистських окупантів або свідомий підпал градирні росіянами. 

В "Енергоатомі" запевняли, що радіаційний стан на станції перебуває у межах чинних норм, загрози радіаційного забруднення для населення не було.

Нагадаємо, раніше МАГАТЕ повідомляло, що на Запорізькій атомній електростанції кілька безпілотників атакували підстанцію, поранивши працівників і спричинивши лісові пожежі. Наголошується, що експерти МАГАТЕ, які працюють на станції, повідомили, що бачили густий дим та чули вибухи поблизу розподільчої станції.

Також була інформація, що окупанти зареєстрували військову частину на території Запорізької атомної електростанції, яка розташована в окупованому Енергодарі. Юридична адреса ЗАЕС збігається з юридичною адресою військової частини Росгвардії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.09.2024 08:57