Фото: gur.gov.ua

Через обстріл окупантів ЗАЕС перебуває у зоні підвищеного ризику, — "Енергоатом"

Окупована російськими військами Запорізька атомна електростанція у черговий раз перебуває у зоні підвищеного ризику. Наразі вона з'єднана лише однією лінією електропередачі з енергосистемою України.

Про це повідомляє прес-служба компанії "Енергоатом".

Так, 2 вересня 2024 року внаслідок обстрілів з боку російських окупантів, відбулося пошкодження однієї з двох зовнішніх повітряних ліній, через яку тимчасово окупована ЗАЕС отримує живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.

"В разі пошкодження другої лінії, виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення помп, які охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива атомної станції", — наголосили у прес-службі.

Водночас українські фахівці поки не можуть оглянути місце пошкодження і розпочати ремонт лінії, адже є реальна загроза повторного обстрілу з боку російських окупантів. В "Енергоатомі" наголосили, що лінію відремонтують як тільки спеціалістам буде гарантована безпека.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський повідомляв, що безпечна ситуація довкола Запорізької атомної електростанції виникне лише за умови повернення об'єкта під контроль України. Росія використовує її для провокацій та обстрілів навколишніх громад.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.09.2024 10:54