Фото: gur.gov.ua

Мер Енергодара пояснив, чи несе загрозу пожежа на ЗАЕС

Пожежа, яка сталась у неділю, 11 серпня, на Запорізькій атомній електростанції є провокацією російських окупантів. Радіаційний фон навколо електростанції в межах норми, як і був до пожежі.

Про це повідомляє мер окупованого Енергодара Дмитро Орлов, пише "Радіо Свобода".

За його словами, градирні, в яких сталася пожежа, використовувались в технологічному процесі для додаткового охолодження сирої води, яка є у водоймі-охолоджувачі для реакторів атомної електростанції. Орлов наголошує, що ці градирні не працювали впродовж тривалого часу. Зазвичай вони функціонують влітку під час роботи досить суттєвої кількості енергоблоків стані.

"Оскільки всі енергоблоки в холодному стані, вони не працюють взагалі, там горіти взагалі нема нічому. Якщо окупанти туди щось не нанесли, що може горіти. Там виключно металеві конструкції й залізобетоні. Тому фізично там займатись було нічому горіти", — наголошує мер окупованого міста.

Водночас мер не виключає того, що таким чином, загарбники вчергове намагаються звинуватити в атаках на атомний об'єкт українських військових.

"До енергоблоків, до ядерних установок, там досить суттєва відстань — близько кілометра до найближчого енергоблока. Тому з погляду якихось ядерних радіаційних небезпек, їх немає. Радіаційний фонд зараз у нормі, такий який і був до цього момент", — додає Орлов.

Раніше, а саме у неділю, 11 серпня, президент Володимир Зеленський заявив, що російські загарбники влаштували пожежу на території Запорізької атомної електростанції в Енергодарі. Загоряння було видно навіть із Нікополя, що на Дніпропетровщині.

Згодом в "Енергоатомі" повідомили, що на ЗАЕС сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання. Внаслідок пожежі сталося загоряння градирні номер один та пошкодження іншого технологічного обладнання. На думку фахівців, вірогідна причина пожежі — недбалість рашистських окупантів, або свідомий підпал градирні росіянами. 

В "Енергоатомі" запевнили, що радіаційний стан на станції перебуває у межах чинних норм, загрози радіаційного забруднення для населення наразі немає.

Нагадаємо, раніше очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак повідомляв, що станом на ранок 12 серпня пожежа на території Запорізької атомної електростанції припинилася. Посадовець наголосив, що ситуацію тримають на контролі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.08.2024 14:33