Фото: Офіс президента України

За яких умов ситуація на ЗАЕС буде безпечною: Зеленський зробив заяву

Безпечна ситуація довкола Запорізької атомної електростанції виникне лише за умови повернення об'єкта під контроль України. Росія використовує її для провокацій та обстрілів навколишніх громад.

Таку заяву у своєму Telegram-каналі зробив президент України Володимир Зеленський.

Глава держави нагадав, що вже понад два роки російський окупант контролює найбільшу у Європі атомну станцію — Запорізьку АЕС. І незмінно російська присутність означає фундаментальну загрозу радіаційній безпеці нашої країни, всієї Європи та світу.

"Росія шантажує світ загрозою катастрофи на ЗАЕС, використовує територію станції як майданчик для ударів по Нікополю та інших громадах поруч, зберігає військову техніку та боєприпаси на території ЗАЕС. Тільки повернення станції під український контроль означатиме повне дотримання всіх норм безпеки та загалом повернення ситуації навколо ЗАЕС до нормальності", — заявив Володимир Зеленський.

Президент також зазначив, що протягом десятиліть Україна гарантувала найвищий рівень безпеки ядерних обʼєктів.

"І так буде й надалі, але для цього має припинитися злочинна російська присутність на ЗАЕС", — додав Володимир Зеленський.

Що відомо про пожежу на ЗАЕС 11 серпня

Раніше, а саме у неділю, 11 серпня, президент Володимир Зеленський заявив, що російські загарбники влаштували пожежу на території Запорізької атомної електростанції в Енергодарі. Загоряння було видно навіть із Нікополя, що на Дніпропетровщині.

Згодом в "Енергоатомі" повідомили, що на ЗАЕС сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання. Внаслідок пожежі сталося загоряння градирні номер один та пошкодження іншого технологічного обладнання. На думку фахівців, вірогідна причина пожежі — недбалість рашистських окупантів, або свідомий підпал градирні росіянами. 

В "Енергоатомі" запевнили, що радіаційний стан на станції перебуває у межах чинних норм, загрози радіаційного забруднення для населення наразі немає.

Нагадаємо, раніше очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак повідомляв, що станом на ранок 12 серпня пожежа на території Запорізької атомної електростанції припинилася. Посадовець наголосив, що ситуацію тримають на контролі.

Своєю чергою генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі повідомив, що ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції в Україні погіршується після удару безпілотника, який 18 серпня впав на дорозі по периметру майданчика станції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.08.2024 11:38