Фото: сайт Верховної Ради

"Слуги" та вихідці з ОПЗЖ: журналісти з'ясували, хто блокує законопроект про заборону російської церкви в Україні

З 44 депутатів, які блокують законопроект про заборону Московського патріархату в Україні, переважна більшість — члени забороненої колишньої проросійської фракції "Опозиційна платформа — За життя" та народні обранці від "Слуги народу".

Про це йдеться у новому дослідженні руху "ЧЕСНО".

Журналісти вказують, що 44 депутати вимагають, аби спікер парламенту Руслан Стефанчук звернувся до Венеціанської комісії щодо висновку про урядовий законопроект № 8371, який пропонує заборонити московську церкву в Україні.

Підписантами цього звернення є переважна більшість членів забороненої ОПЗЖ. Майже половина — це також представники "Слуги народу", по одному представнику "Батьківщини" та групи "За майбутнє", а також позафракційні депутати.

заборона УПЦ МП

Графіка: рух "Чесно"

"Примітно, що підписантами звернення стала низка одіозних нардепів: Юрій Бойко, Сергій Льовочкін, Максим Бужанський, Артем Дмитрук, Євген Шевченко, Георгій Мазурашу, Павло Халімон та інші. Зауважимо, що більшість підписантів мають керівні посади як на рівні парламентських комітетів, так і на фракційному рівні", — вказується у дослідженні.

Автором ініціативи є перший заступник голови фракції "Слуги народу" Андрій Мотовиловець, також підписи під зверненням поставили ще троє заступників голови фракції — Артем Культенко, Ольга Савченко та Максим Ткаченко. До цього переліку також входять голова податкового комітету Данило Гетманцев та Євгеній Брагар, який зараз виконує обов'язки голови комітету з питань свободи слова замість Нестора Шуфрича. 

заборона УПЦ МП

Графіка: рух "Чесно"

Нардепи називають пропозицію заборонити церкву — спробою "обмежити право громадян України та свободу світогляду і віросповідання". Також парламентарі зазначили, що "держава не має права вказувати, в яку церкву ходити віруючим громадянам України".

У "ЧЕСНО" вважають, що таке звернення може значно відкласти розгляд ініціативи у другому читанні.

Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада проголосувала у першому читанні за законопроект про заборону релігійних організацій, які повʼязані з Російською Федерацією. За нього проголосували 267 народних обранців. Законопроект підтримали: "Слуга народу" — 175 голосів, "Європейська Солідарність" — 26, "Батьківщина" — 17, "Платформа за життя та мир" — 1, "За майбутнє", — 8, "Голос" — 18, "Довіра" — 12. Жодного голосу не дала депутатська група "Відновлення України".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.11.2023 00:14