Фото: "Дзеркало тижня"

"Зимові" субсидії: чи потрібно заново подавати документи

З 1 жовтня в Україні стартує опалювальний сезон. Більшість субсидій на цей період будуть призначені автоматично.

Про це повідомила прес-служба Пенсійного фонду України.

Зазначається, що розрахунок житлової субсидії на опалювальний період 2023-2024 років буде проведено в автоматичному режимі для всіх українців, кому вже було призначено житлову субсидію на неопалювальний період 2023 року.

"Громадянам, які вже є отримувачами житлової субсидії або яким у літній період було призначено нульову субсидію, додатково звертатися за виплатою не потрібно", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, у фонді нагадали, що житлову субсидію на оплату житлово-комунальних послуг та витрат на управління багатоквартирним будинком призначають з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону. Вона розраховується на неопалювальний сезон з 1 травня по 30 вересня, а на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня.

"Під час розрахунку житлової субсидії з жовтня 2023 року враховуються доходи членів домогосподарства за І та ІІ квартали 2023 року. Доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року. Для призначення житлової субсидії у 2023 році на тверде та рідке пічне побутове паливо, заява та декларація подаються до кінця календарного року", — зазначили у ПФУ.

Чи змінилися субсидії з вересня

У вересні житлова субсидія залишається на колишньому рівні — 300-400 гривень. При цьому для її призначення витрати на комуналку мають перевищувати 15% від середньомісячного сукупного доходу сім'ї. Усім, хто отримував допомогу упродовж опалювального сезону, її продовжать автоматично. Втім, є винятки. Подавати нову заявку доведеться тим, у кого:

  • у складі домогосподарства є ВПО (внутрішньо переміщені особи);
  • хтось орендує житло на проживання та оплачує там комунальні послуги;
  • кількість зареєстрованих осіб у квартирі менша за тих, хто фактично проживає.

​У яких випадках українців можуть змусити повернути субсидію

Законодавством передбачено лише два випадки, коли надміру виплачена субсидія повертається державі:

  • у разі, якщо у заяві чи декларації було зазначено недостовірну інформацію і це вплинуло на встановлення права на житлову субсидію та визначення її розміру, який в результаті перевищив 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 гривень);
  • коли людина не повідомила про обставини, що впливають на перегляд права на призначення житлової субсидії або її розміри, протягом 30 календарних днів з дня їх виникнення.

У разі призначення житлової субсидії на наступний період уповноважений орган може утримувати суму надміру виплаченої житлової субсидії під час виплати щомісячних сум. При цьому поточні виплати можуть бути зменшені не більш як на 20 відсотків.

Нагадаємо, для призначення житлової субсидії громадяни, крім заяви та документів, які посвідчують особу, мають обов’язково подати декларацію. У Пенсійному фонді пояснили, як діяти в разі допущення помилки в документі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.09.2023 06:43