Зловживання антибіотиками призводить до зростання смертності від інфекцій

18 ЛИСТОПАДА 2019 21:30

Щорічно 33 тисячі чоловік в Європі і 700 тисяч у всьому світі помирають від інфекцій, які набули стійкості до ліків.

Про це нагадують у Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) в перший день Всесвітнього тижня правильного використання антибіотиків, яка в цьому році проходить 18-22 листопада.

З моменту відкриття антибіотиків ці препарати стали одним з найпотужніших засобів в арсеналі медиків і ветеринарів. Однак їх занадто часте і необґрунтоване застосування призвело до виникнення нових штамів мікроорганізмів, стійких до цих препаратів.

За даними ВООЗ, близько 50 відсотків антибіотиків використовуються не за призначенням. Наприклад, їх часто прописують для лікування вірусних інфекцій, в той час як антибіотики допомагають тільки в лікуванні хвороб бактеріального походження.

Нерідко медики також прописують препарати широкого спектра дії, коли захворювання можна вилікувати антибіотиком вузького спектра. В результаті у пацієнтів розвивається лікарська стійкість.

Зловживання антибіотиками і їх некоректне використання обертається поширенням небезпечних резистентних бактерій, що викликають, зокрема, пневмонію, менінгіт, інфекції кровотоку (Відео з You Tube).

Оскільки існуючими антибіотиками лікувати такі інфекції вже неможливо, пацієнтам потрібно більше дороге лікування і госпіталізація. Нерідко навіть ці екстремальні заходи не допомагають врятувати життя людей.

У зв'язку з цим в ВООЗ закликають зміцнити боротьбу з лікарською стійкістю, яку також прийнято називати «антимікробної резистентності», і не допускати зловживання антибактеріальними препаратами.

Цього року Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків в Європейському регіоні присвячена реалізації підходу «єдиної охорони здоров'я», в основі якого лежить нерозривний зв'язок між охороною здоров'я людей і здоров'я тварин.

В ООН неодноразово закликали заборонити використання антибіотиків для профілактики хвороб тварин, а також в якості стимулятора росту.

Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків, яка щорічно проводиться в листопаді покликана підвищити обізнаність людей у ​​всьому світі про проблему стійкості інфекцій до антибіотиків.

У ВООЗ нагадують, що «майбутнє антибіотиків залежить від кожного з нас».

Суспільство, 18.11.2019 21:30