Фото: Gwara Media

ЗМІ дізналися, кого використовує Путін для обходу нафтових санкцій

Світ посилює санкції проти РФ. Натомість Кремль вигадав шляхи, щоб обходити заборони в нафтовій галузі.

Про це повідомляють аналітики The Wall Street Journal.

За даними ЗМІ, російські вантажі можуть змішуватися з іншими нафтопродуктами та реекспортуватися. У цьому, ймовірно, Росії допомагають країни Північної Африки.

Аналітики підозрюють, що частина російських вантажів експортується назад до Європи. Мовляв, імпорт російського дизпалива в Марокко в січні 2023-го зріс до 2 млн барелів, хоча за весь 2021 рік цей показник був на рівні 600 тис. барелів. У лютому, за даними ЗМІ, очікується прибуття в країну ще не менше 1,2 млн барелів палива. 

Окрім цього, збільшується постачання палива у в Алжирі та Єгипті.

Наприклад, Туніс в останні місяці сприймає російські поставки дизельного палива, газойлю, бензину та лігроїну, які зазвичай використовуються для виробництва хімікатів та пластмас. Хоча у 2021 році імпорту російських нафтопродуктів у країну майже не було.

ЗМІ пишуть, що в січні країна імпортувала 2,8 млн барелів російських нафтопродуктів, а в лютому імпортує ще 3,1 млн барелів.

Аналітики зазначають, що збільшення імпорту в Туніс та Марокко збігається зі зростанням їхнього власного експорту нафтопродуктів. Це викликає занепокоєння. Російські вантажі можуть змішуватися з іншими нафтопродуктами і реекспортуються. 

Марокко, зокрема, у січні відправило 280 тис. барелів на Канарські острови Іспанії і ще 270 тис. барелів до Туреччини. Це збігається з припливом російського дизельного палива в Марокко.

Нагадаємо, нещодавно Канада розширила санкції проти Росії до річниці вторгнення в Україну. До "чорного списку" потрапили 129 фізичних та 63 юридичних осіб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.02.2023 20:57